Priscilla en Marcel Jeninga van de Stichting Strijd tegen misbruik in 'Danny op straat'.

Tv-column‘Danny op straat’

Waarom schonk de NPO aandacht aan die pedofielenpartij?

Het is trending op Twitter: #Dannyopstraat. Televisiemaker Danny Ghosen mocht in ‘Op1’ donderdag over zijn programma ‘Danny­­ op straat’ (NTR) vertellen. “We moeten er weer naartoe dat seks niet iets heel vreemds is”, zei pedofiel Nelson (zonder achternaam) daarin tegen hem. Ghosen: “Ook met kinderen?” “Ja, ook.”

Woedende mensen trokken naar Nelsons adres dat weldra op internet circuleerde. De politie moest hem in bescherming nemen. Een uurtje eerder zei Nelson nog rustig in de uitzending: “Een kind van twee of drie kan zeggen dat het zin heeft in een ijsje of naar de speeltuin wil. Dit is hetzelfde”. Kinderen moeten zelf kunnen zeggen of ze seks willen, vindt hij. “Het is tijd dat ze niet meer gezien worden als tweederangs burgers.”

Kinderseks als kwestie van vrijheid van meningsuiting? Verwerpelijk. Kinderen zijn in brein en lichaam nog niet vol­groeid, en genieten daarom bescherming. Maar Nelson wil hen ‘bevrijden’ en seks met hen legaliseren ‘om de wereld een stukje beter te maken.’

Partij voor naastenliefde

Massaal zaten we met onze oren te klapperen. Op 21 januari 2020 nog deed de politie bij hem een inval in het onderzoek naar vernieuwde activiteiten van de verboden pedofielenvereniging Martijn. Hij voelt zich seksueel aangetrokken tot jongetjes van vier tot veertien, bekent hij openlijk, al zegt hij zich aan de wet te houden. Nu wil hij een politieke partij oprichten om die wet te veranderen: de Partij voor Naastenliefde, Vrijheid en Diversiteit (PNVD). Ondertitel: ‘Doelstellingen die onvermijdelijk leiden tot strafbare feiten.’

Waarom zendt de NTR dit uit?, vroeg ik me met velen op sociale media af. Draagt het niet bij aan normalisering van misbruik? Al gauw raakte ik overtuigd van Karin Bloemens argument bij ‘Op1’. De zelf als kind misbruikte Bloemen vond het juist goed. “Als je het zichtbaar maakt, weet je dat het bestaat, waar je het over hebt, en over wie je het hebt. Wat je niet ziet, kun je ook niet bestrijden.” Een kind van twee of drie jaar heeft nog geen enkel concept van seksualiteit, zegt ze, alleen van intimiteit van de ouders.

Danny interviewde ook Priscilla en Marcel Jeninga van de Stichting Strijd tegen misbruik die jarenlang procedeerden tegen Stichting Martijn. Hun buurman Geert B. had hun dochtertje van nul tot drie jaar oud misbruikt, en daarbij tips gekregen van die stichting hoe hij een kind kon benaderen en sporen kon wissen. In 2014 werd Stichting Martijn door de Hoge Raad verboden omdat de leden seks tussen volwassenen en kinderen normaal vonden, propageerden en verheerlijkten.

Sensatiebelust

Wat Danny Ghosen helemaal niet noemt, is dat die PNVD al eerder bestond. In 2010 werd de partij opgeheven, maar een rechtbankverslag van eind 2007 citeert een aantal opmerkelijke programmapunten: roken, gokken en het drinken van alcohol worden legaal vanaf twaalf jaar. Jongeren mogen vanaf twaalf jaar seksuele contacten aangaan. Ze mogen zich vanaf zestien jaar prostitueren, en iedereen mag buiten naakt rondlopen. En: privé-bezit van kinderpornografie wordt toegestaan. Ik denk niet dat een partij met zo’n programma veel kans maakt. Danny Ghosen lijkt misschien sensatiebelust en laat in de research wat liggen, maar we kunnen hem bedanken dat hij deze wereld weer eens heeft belicht.

Correctie 15-2: Op 14 februari is een box aan dit artikel toegevoegd waarin anonieme bronnen uit de Stentor zijn aangehaald, die een petitie zijn gestart om een pedofiel die in hun flat woont weg te krijgen. Dit is niet in lijn met ons bronnenbeleid en is daarom weggehaald. 

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden