Waarom roept hij 'Ho-ho-ho!'? Een wervelende biografie van de Kerstman

De moraal ligt als een dik pak sneeuw op het verhaal en het smaakt geregeld zoet als een kerstkransje. En toch is 'Een jongen met de naam Kerstmis' een zeer charmant avontuur, waarvan je bovendien zeker kunt zijn dat veel kinderen ervan smullen.

Sinterklaas zal zich er dus geen buil aan vallen als hij dit boek in wat schoenen stopt. Alhoewel, hij loopt het risico zijn concurrent, die in Nederland de laatste jaren terrein wint, populairder te maken. Matt Haig schreef namelijk een wervelende biografie van de Kerstman.

Eind achttiende eeuw heet die nog gewoon Nikolas (11) en woont hij alleen met zijn vader (moeder is gestorven) in een armoedig hutje in Finland. Wanneer pa in opdracht van de koning op een goed betaalde expeditie naar het noorden trekt om het bestaan van elfen aan te tonen, blijft Nikolas achter bij een gemene tante. Algauw besluit hij zijn vader stiekem achterna te reizen.

Een barre tocht volgt. Die moet hij bijna met zijn leven bekopen, maar hij bereikt het elfendorp. De elfen gooien hem in het gevang, want ze hebben sinds kort een bloedhekel aan mensen. Zou Nikolas' vader daar iets mee te maken hebben?

De verdere loop van het spannende verhaal moet hier onbesproken blijven, maar Haig maakt er een magische film-op-papier van, waarin hij alle vragen over het ontstaan van de Kerstman inventief beantwoordt. Waarom draagt 'Vader Kerstmis' een met wit bont afgezette muts? Waarom wordt hij nooit ouder? Hoe komt hij aan vliegende rendieren? En waarom roept hij 'Ho ho ho!'?

Haig schrijft beeldend ('Joel haalde adem, alsof hij door zijn volgende zin moest zwemmen') en met veel droge, soms ronduit flauwe humor: "Als je steeds maar doorgaat met een berg beklimmen, kom je uiteindelijk bij de top. Zo gaat dat."

De kerstgedachte wordt de lezer vooral aan het eind flink ingepeperd: goed zijn is beter dan rijk zijn, niets is zo fantastisch als doen wat juist is. Gelukkig is de andere boodschap wat minder braaf: "Een onmogelijkheid is een mogelijkheid die je nog niet snapt." Met andere woorden: wie niet gelooft dat de Kerstman bestaat, begrijpt er maar weinig van.

Matt Haig: Een jongen met de naam Kerstmis (A Boy Called Christmas) Ill. Chris Mould. Vert. Karin Pijl. Moon, 253 blz. euro 17,50. Vanaf 8 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden