Waarom reformatorische ouders niet willen inenten tegen mazelen

Beeld anp

In reformatorische kerken denken gelovigen verschillend over inenten. Zo ook in de Hersteld Hervormde Kerk van Wim van Vlastuin. De rector van het Hersteld Hervormd Seminarie aan de VU legt, naar aanleiding van de mazelenuitbraak in de 'biblebelt', uit welke afwegingen reformatorische ouders maken om niet of juist wel te vaccineren.

Wat zijn de grenzen om wel of niet te vaccineren?

"De grens wordt bepaald door de Bijbel. Gezondheid en ziekte vallen ons niet bij toeval, maar uit Gods vaderhand ten deel. Dat staat in de Heidelbergse Catechismus, een van onze belijdenisgeschriften. Alle reformatorische christenen onderschrijven dit. Voor sommigen is dit reden om tegen inenten te zijn. Ze zijn bang dat ze te veel vertrouwen op de medische wetenschap en te weinig op God. Voor anderen vormen deze zinnen geen beletsel om in te enten: gebruik maken van de goede inzichten van de wetenschap mag, zoals we ook boekdrukkunst en computers gebruiken."

Wat adviseert u?

"Je kunt niet één lijn trekken. Ieder mens moet zich persoonlijk tegenover God verantwoorden en daarom past een pastorale benadering. Als men de inenting ervaart als iets wat tussen ons en God komt te staan, moet je geen druk op het geweten uitoefenen. Het wordt dan ervaren als een verafgoding van de wetenschap, terwijl men zich afhankelijk wil weten van God."

Wat als kinderen ernstig ziek worden?

"Bij acute nood maakt niemand een probleem van medisch ingrijpen. Vóóraf ingrijpen is het punt. Tegenstanders vinden dat ziekte en gezondheid ons overkomt en niet iets is waarvoor je preventief maatregelen neemt."

Er zijn critici die ouders met gewetensbezwaren tijdelijk uit de ouderlijke macht willen zetten.

"Dat ervaar ik als een ongeoorloofde druk. Je moet respect hebben voor de geestelijke overtuiging van anderen. Het krijgt trekken van een ketterjacht als je op deze manier omgaat met een minderheid."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden