NieuwsBetalen

Waarom pinnen met je pas als het met je horloge kan?

Beeld Fadi Nadrous

Contactloos betalen met een telefoon, smartwatch of zelfs een ring: het wint snel aan populariteit. Maar de betaalpas is nog favoriet.

Het is bij de ene bank al langer mogelijk dan bij de andere, maar duidelijk is dat Nederlandse banken zinspelen op nieuwe betaalvormen. Geen portemonnee vol pasjes meer, maar overgaan tot afrekenen met de mobiele ­telefoon. Of zelfs met draagbare sieraden en accessoires zoals armbanden, smartwatches, ringen en sleutelhangers: de zogeheten wearables.

Die gebruiken we steeds vaker. Van alle 388 miljoen pinbetalingen in ­Nederland afgelopen juni werden er een kleine 6 miljoen met de telefoon of wearables gedaan. In juni 2018 ­waren dat er nog ruim 1 miljoen, zo blijkt uit cijfers van branchevereniging Betaalvereniging Nederland. Naar verwachting worden over heel 2019 zo’n 4,6 miljard pinbetalingen gedaan, waarvan 40 tot 50 miljoen met de mobiel of draagbare accessoires. Dat is veel meer dan in 2018, toen deze nieuwe betaalvorm nog geen 20 miljoen miljoen keer werd gebruikt.

Een chip zo groot als een korrel hagelslag

Contactloos betalen kan dankzij de NFC-chip, die zo groot is als een korrel hagelslag. Die hoeft niet in een bankpas, maar kan dus ook in andere dingen worden gestopt. Bij mobiele betalingen wordt gebruikgemaakt van de app Wallet. Voor het betalen geldt nog dezelfde limiet als voor de contactloze functie op de betaalpas: 25 euro per transactie. Bij een hoger bedrag en na in totaal vijftig euro contactloos betalen is invoer van de pincode vereist.

De nieuwe varianten stellen ­momenteel nog weinig voor in het betaalverkeer, maar daar komt verandering in, stelt Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland. Hij verwacht dat de betaalpas de komende vijf tot tien jaar leidend blijft, maar dat de telefoon en wearables daarna de bankpasjes geleidelijk gaan vervangen.

“Het gaat in de eerste plaats om het gemak. Een telefoon of horloge draag je toch al mee, dus waarom zou je dan nog een bankpasje nodig hebben? Daarnaast is het voor mensen ook gewoon een leuke gadget”, zegt Boudewijn. 

Gezichtsherkenning en vingerafdrukken

De Nederlandse banken werken ­samen met bedrijven zoals Garmin, Fitbit, Apple en K-ring, die de gadgets met de NFC-chip produceren. De meest geziene wearables zijn de smartwatch en fitness-trackers. Ze worden ook gebruikt voor het bijhouden van gezondheidsgegevens, zoals de hartslag, het aantal stappen per dag en de slaapkwaliteit. Boudewijn verwacht het meest van Wallet: pinnen met de telefoon. “Ik denk dat wearables vooral ter ondersteuning blijven dienen.”

De nieuwe betaalvormen zijn ­populair in Scandinavische landen. In Zweden is zelfs de onderhuidse chip in opkomst, waarmee je bijvoorbeeld ook kunt inchecken in het openbaar vervoer. “Die chip komt in Nederland nog niet voor, maar er zijn wel wat individuele verhalen van Nederlanders die hem hebben”, zegt Boudewijn. Hij vertelt over een andere variant in China. Daar kun je inmiddels ook betalen met gezichtsherkenning en vingerafdrukken. “Dan kijk je in een 3D-camera, geef je bijvoorbeeld een knipoog en is er betaald.” Het is, stelt Boudewijn, denkbaar dat deze pinvarianten op termijn ook naar Nederland ­komen.

Lees ook:
Een vergeten opvoedklusje: kinderen leren veilig te pinnen

Bijna de helft van de kinderen kent de pincode uit het hoofd en dat is veel minder dan vijf jaar geleden. Ouders praten thuis nauwelijks over hoe hun kinderen veilig kunnen pinnen, buiten het zicht van gluurders, zegt het Nibud.

Gemeentebalies waar je alleen nog kunt pinnen? Slechte zaak, vindt 50Plus

Betalen met contant geld is lang niet overal meer mogelijk. De Kamer is bezorgd nu gemeenten meegaan in die trend.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden