Column

Waarom Piketty snel weer afstand nam van Hollande

Thomas Piketty, de Franse econoom en auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw, tijdens een gesprek in de Tweede Kamer. Beeld anp
Thomas Piketty, de Franse econoom en auteur van Kapitaal in de 21ste eeuw, tijdens een gesprek in de Tweede Kamer.Beeld anp

Een vaak gehoorde kwalificatie is dat 'Frankrijk de zieke man van Europa is geworden'. Sinds de socialist Hollande tot president is gekozen, in mei 2012, heeft het land een ongekende economische neergang gekend: explosieve groei van schulden, tekorten en werkloosheid.

Het socialistische bewind probeert keer op keer zijn mislukkingen te maskeren door de realiteit geweld aan te doen. Amper gekozen schreeuwde president Hollande al van de daken dat 'de crisis afgelopen was' en 'het herstel nu al ingezet'. En omdat de realiteit weerbarstig bleek te zijn, werden er vanuit Parijs mooie voorspellingen uit de tricolore mouw geschud.

Slechtste leerling
Eergisteren werden die Franse ramingen door de Europese Commissie nog net niet naar de prullenbak verwezen. Alle Franse cijfers zijn naar beneden bijgesteld. De 3-procentsnorm blijft in Frankrijk als enige EU-land groeien. Tot 4,7 procent in 2016. In dat jaar zal het Frankrijk van Hollande de slechtste leerling van de EU-klas zijn geworden. Erger dan Griekenland en Spanje.

De oude linkse recepten van Hollande (enorme toename van diverse belastingen voor de middenklasse, extra aanwas van ambtenaren en gesubsidieerde banen voor jongeren), zijn funest gebleken. Evenals het ontbreken van echte hervormingen. Meest symbolisch was de afgang van de speciale belasting van 75 procent voor de hyperrijken. Dat ding heeft nooit gewerkt maar heeft er wel voor gezorgd dat tal van vermogende Fransen versneld uit het land zijn gevlucht. Onlangs maakte premier Valls bekend dat die superbelasting per 1 januari 2015 alweer wordt afgeschaft.

Steunbetuiging
Het idee van die 75 procent en van grotere belastingdruk werd door de socialistische econoom Thomas Piketty in het oor van Hollande gesouffleerd. In februari 2012 omarmde Hollande voor het eerste het idee van Piketty om de zeer rijken met 75 procent te belasten. In april 2012 publiceerde Piketty met andere Franse economen van linkse snit een oproep in Le Monde onder de titel: 'Nous, économistes, soutenons Hollande'. Deze steunbetuiging, vlak voor de presidentsverkiezingen, werd in ronkende taal geredigeerd: "In onze ogen is er maar een kandidaat die Frankrijk weer op de been kan krijgen. Deze kandidaat is François Hollande (...) de geloofwaardigheid, de ambitie en de coherentie zijn aan zijn zijde." Kun je als gerenommeerde econoom dieper zakken? Kun je nog erger misgrijpen met je publieke oordeel?

Hollande wordt door bijna heel Frankrijk als een vergissing van de geschiedenis beschouwd. Iemand die met een verkeerde politiek het land aan de rand van de economische afgrond heeft gebracht. En zijn vroegere adviseur Piketty? Hij weet nu niet hoe snel hij van zijn vriend afstand moet nemen. Een 'strategische terugtrekking' volgens boze tongen. Volgens Piketty komt dit doordat 'Frankrijk door nulliteiten wordt geregeerd'. Diezelfde Thomas Piketty uit het failliete Frankrijk waarvoor hij een inspiratiebron was, deed gisteren Nederland aan. Hij werd als een rockster de Tweede Kamer binnengehaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden