Framing

Waarom orkanen met een vrouwennaam dodelijker zijn dan orkanen met een mannennaam

Grote schade in Florida na orkaan Irma. Beeld Photo News

Taal doet ertoe - is soms zelfs een kwestie van leven of dood. Amerika wordt regelmatig geteisterd door orkanen. Die orkanen krijgen een naam: Dianna, Rita, Gustav, Hugo. 

Volgens onderzoekers zijn orkanen met een vrouwennaam dodelijker dan orkanen met een mannennaam. Dat heeft niets te maken met de kracht van de orkaan, maar met de impliciete vooroordelen van de Amerikanen over de man-vrouwverhouding.

Ze zijn geneigd de risico’s van orkanen met een vrouwennaam lager in te schatten dan die van orkanen met een mannenaam. Gustav is gevaarlijker dan Rita. In een experiment krijgen participanten informatie over een orkaan. Bij de ene groep heet de orkaan ‘Alexander’, bij de andere ‘Alexandra’. De informatie is verder precies hetzelfde - toch schatten de participanten Alexander als riskanter in dan Alexandra. Komt Alexander op je af, dan neem je de opdracht van de gouverneur om te evacueren een stuk serieuzer dan bij de komst van Alexandra. En zo doen de impliciete vooroordelen van de Amerikanen hun verwoestende werk.

Er komt kritiek op dit onderzoek. Dit is ‘data-massage’; statistisch ligt het allemaal ingewikkelder, zeggen de critici. Vroeger waren orkanen nu eenmaal verwoestender dan tegenwoordig en vroeger kregen ze toevallig vaker een vrouwelijke naam. That’s all. Als de critici gelijk hebben, dan wordt de vraag interessant of de onderzoekers zélf misschien impliciete vooroordelen hadden - over de impliciete vooroordelen van de Amerikanen.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden