Weblog

Waarom nu naar het Midden-Oosten?

CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel Beeld
CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel

Een delegatie Kamerleden bezoekt deze week Libanon, Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden.

Helaas gaan PvdA, SP, Groen Links en D66 niet mee. In hun ogen is de reis niet evenwichtig meer nu een bezoek aan Egypte en Gaza niet mogelijk is. Een gemiste kans.

Het hele Midden-Oosten trilt op haar grondvesten. Juist nu is het opportuun om ter plekke te horen en zien hoe de revolutionaire ontwikkelingen in het Midden-Oosten zelf beleefd en beoordeeld worden. Natuurlijk is het spijtig dat Egypte en Gaza niet bezocht kunnen worden, maar een bezoek aan Egypte had wel de vraag opgeroepen wie onze gesprekspartners zouden zijn. Het parlement is ontbonden en gesprekken met oppositiegroepen geven hen wellicht een legitimatie waar we later spijt van krijgen.

Hamas
Ook in Gaza zijn de gespreksmogelijkheden beperkt omdat Hamas daar de dienst uitmaakt. De Kamer heeft uiteindelijk zelf een motie aangenomen waarin zij uitspreekt dat zowel de militaire als de politieke tak van Hamas een terroristische organisatie is. Met terroristen praat een Kamerdelegatie niet. De situatie in Gaza komt wel uitgebreid aan de orde tijdens een bezoek aan the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the near east(UNWRA) en aan het Office for the Coordination of Humanitarian Affairs(OCHA).

In Libanon zal ongetwijfeld het Hariri tribunaal onderwerp van gesprek zijn. Dit VN tribunaal is gevestigd in Leidschendam en de eerste aanklachten zijn ingediend. Het is nog niet bekend wie is aangeklaagd, maar de kans is groot dat ook leden van Hezbollah in de beklaagdenbank moeten verschijnen. Door deze aanklachten is de spanning in Libanon nu al groot en gezien de vestigingsplaats van het tribunaal is het van belang om hier als Nederlands parlement goed over ingelicht te worden.

Ook Jordanië heeft te maken met demonstraties. Het land bevindt zich in het oog van de cycloon die over het Midden-Oosten raast. Jordanië is belangrijk vanwege de geografische ligging - als buurland van Irak- en de positie die dit land inneemt tegenover Israël en de groeiende invloed van Iran. Ook de Jordaanse visie op de schuivende machtsverhoudingen in het hele Midden-Oosten, maakt een bezoek aan dit land uiterst relevant.

Koude vrede met Israël
De Palestijnse Gebieden kampen met een regeringscrisis en zijn aangeslagen door de publicatie van geheime documenten op al-Jazeera over de onderhandelingen met Israël.
Israël zal rekening moeten houden met buurlanden die zich harder zullen opstellen en zich minder zullen aantrekken van Amerikaanse druk om een koude vrede te handhaven.

Israël zal moeten inzien dat een vredesakkoord met de Palestijnen en een zelfstandige Palestijnse staat, die het bestaansrecht van Israël erkent, ook in het belang is van de veiligheid van Israël. De EU moet juist nu harder aandringen op een vredesakkoord tussen Israel en de Palestijnen. Nederland heeft een goede naam bij beide partijen en ook parlementaire diplomatie kan een bijdrage leveren aan een noodzakelijke toenadering.

Midden-Oosten is onze achtertuin
De huidige crisis in het Midden-Oosten was door iedereen voorzien en door niemand verwacht. Aan het begin van dit jaar voorspelde vrijwel iedere expert dat Soedan de brandhaard van 2011 zou worden. Hoe anders is de situatie nu. Nederland voert een betrokken internationale politiek en is één van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Het is in het belang van de stabiliteit van het gehele Midden-Oosten dat de EU zich actiever op gaat stellen om te komen tot democratisering en stabiliteit in de hele regio. Het Midden-Oosten is onze achtertuin, niet van de Verenigde Staten!

Juist nu is het ook voor Nederlandse politici van belang om kennis te nemen van de ontwikkelingen in de regio. Wachten tot het beter wordt, waar onze achterblijvende collegae de voorkeur aan geven, heeft Europa al te lang gedaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden