Waarom Noord-Korea achter de Sony-hack zit. Of toch niet.

James Franco en Seth Rogen in 'The Interview' Beeld AP
James Franco en Seth Rogen in 'The Interview'Beeld AP

'Noord-Korea speelde een centrale rol bij het hacken van Sony.' 'Onzin, dit wijst juist op een aanval van een gefrustreerde insider.' Wat zijn de argumenten voor en tegen de betrokkenheid van Noord-Korea?

Jan Kruidhof

Voor: 'De Amerikaanse overheid denkt het'
Sony werd aangevallen vanaf een locatie buiten Noord-Korea, maar de daders werkten wel in opdracht van Pyongyang. Dat zouden bronnen binnen de Amerikaanse overheid aan de Amerikaanse tv-zender NBC News hebben verklapt. De New York Times hoorde van anonieme overheidsbronnen dat Noord-Korea "een centrale rol" speelde bij de aanval. Hoe de inlichtingendiensten tot deze conclusie zouden zijn gekomen, is vooralsnog onduidelijk.

Tegen: 'Geen staat gaat zo te werk'
"Erg onwaarschijnlijk", zegt de Engelse hacker Marc Rogers. Op zijn blog geeft hij tien redenen waarom hij niet in Noord-Koraanse betrokkenheid gelooft. Op één: Het lijkt erop dat de teksten van de daders, die zich de Guardians of Peace noemen, expres in slecht Engels zijn opgesteld. Alsof iemand die wel Engels spreekt zijn best doet om over te komen alsof hij geen Engels kan. En de daders zijn enorm behendig met social media. Zo kennen we Noord-Korea niet.

Voor: Noord-Korea is woest vanwege 'The Interview'
Pyongyang reageerde in juli al woedend op de trailer van The Interview, een comedy van Sony waarin twee journalisten Kim Jung-un, de Grote Leider van Noord-Korea, vermoorden. "De verspreiding van zo'n film in de Verenigde Staten is onverbloemd terrorisme en een oorlogsdaad", schreef de VN-ambassadeur van Noord-Korea in een boze brief aan de Verenigde Naties. Er is dus een motief.

Dit plaatje zou verschenen zijn op de gehackte computers bij Sony Pictures Beeld Imgur
Dit plaatje zou verschenen zijn op de gehackte computers bij Sony PicturesBeeld Imgur

Tegen: 'Link met The Interview werd pas later gelegd'
Marc Rogers is hier niet door overtuigd. De hackers begonnen volgens hem pas over The Interview nadat in de media gespeculeerd werd over een verband tussen de film en de aanval op Sony. Dit had een mooie bijkomstigheid voor de daders: als alle aandacht uitgaat naar Noord-Korea, gaan zij vrijuit.

Voor: Noord-Korea ontkende niet direct..
Op 1 december reageerde een Noord-Koreaanse woordvoerder nogal vreemd toen gevraagd werd of zijn land achter de hack zat. "Vijandige krachten verbinden alles met de DPRK (Noord-Korea). Ik adviseer u vriendelijk: wacht maar af." Waarom ontkende hij niet gewoon?

Tegen: ..maar later wel
Een paar dagen later, op 4 december, ontkende een anonieme Noord-Koreaanse diplomaat in New York wel dat zijn land bij de hack betrokken zou zijn. Het zou "het zoveelste verzinsel" zijn over zijn land. Bovendien: waarom zou Noord-Korea, dat zo'n hekel aan de Verenigde Staten heeft, betrokkenheid bij zo'n geslaagde aanval ontkennen?

Voor: Noord-Korea noemde de aanval "gerechtvaardigd"
Staatspersbureau KCNA ontkende op 7 december ook dat Noord-Korea betrokken was bij de aanval, maar noemde die wel een "gerechtvaardigde daad". Er zouden ook "supporters en sympathisanten van DPRK" achter de aanval kunnen zitten, suggereerde KCNA.

Tegen: 'Staten maken geen rare plaatjes'
Denk je nu echt dat een staat hierbij betrokken zou zijn? Bij het vooraanstaande technologiemagazine Wired geloven ze er niets van. Staten kondigen hun aanvallen normaal gesproken niet aan met een protserig plaatje van een skeletje. En staten lezen hun slachtoffers meestal ook niet de les omdat hun beveiliging niet in orde was, zoals de Guardians of Peace wel deden. Het is veel waarschijnlijker dat de daders activistische hackers zijn of een gefrustreerde werknemer.

Voor: 'De code was in het Koreaans geschreven'
De code die de hackers gebruikten zou geschreven zijn op een computer met Koreaanse taalinstellingen. Maar, zegt Marc Rogers, in Noord-Korea spreken ze hun eigen dialect en is traditioneel Koreaans verboden. Bovendien: het is nogal makkelijk om je taalinstellingen even aan te passen voordat je codes gaat programmeren.

Tegen: 'Dit is duidelijk een wraakactie'
Ook Rogers denkt eerder dat een boze (ex-)werknemer achter de hack zit. De dader had schatrijk kunnen worden met de gevonden data, maar koos ervoor om die gratis weg te geven. Dat duidt op een wraakactie. Bovendien: alle aandacht voor Noord-Korea komt niet alleen eventuele andere daders, maar ook de mensen bij Sony goed uit. De systeembeveiligers en managers hebben flinke blunders gemaakt bij het beveiligen van de privacy- en bedrijfsgevoelige gegevens van Sony. En zou het Amerikaanse politici ook niet goed uitkomen als Noord-Korea in een kwaad daglicht komt te staan?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden