'Waarom niet de doodstraf?'

De familie Roza reageerde volgens hun woordvoerder teleurgesteld. Liever had zij gezien dat de drie verdachten wegens moord tot 20 jaar waren veroordeeld. De familie Van Boxtel betreurt het vooral dat Osman binnenkort weer vrijkomt. De familie Schuitmaker reageerde vanaf hun vakantie-adres niet.

Zestien jaar is veel te weinig, vindt Gorinchem. Waarom hebben de moordenaars van Marianne en Froukje geen twintig jaar gekregen? Beter nog: levenslang? Of de doodstraf, zoals de meisjes zelf kregen?

Gorkummers weten eigenlijk wel dat deze uitspraak in alle redelijkheid de hoogste is waarop ze hadden kunnen hopen. Maar als ze terugdenken aan het afgelopen half jaar worden ze zomaar onredelijk. Ze zien het leed van de ouders en de medescholieren voor zich, de stille tocht, alle mensen die ze kennen die op de een of andere manier gebroken zijn sinds de gewelddadige dood van de twee meisjes in januari.

Op een terras aan de grote Markt, op een steenworp afstand van de Kerksteeg, waar de twee meisjes begin dit jaar door een dichte discodeur werden doodgeschoten, zeggen Ellen (16) en haar vriendin Cathalijne van Mil (15) wat heel Gorinchem vindt: ze hadden de doodstraf moeten krijgen. Alledrie, wat hen betreft, want dat de derde dader er met negen maanden vanaf komt, is in hun ogen uiterst onredelijk. ,,Hij was toch medeplichtig? Hij had ze tegen kunnen houden'', zegt Cathalijne.

Maar eerlijk is eerlijk, dat is puur een gevoelsuitspraak. Want de rechtszaak heeft ze eigenlijk niet eens zo gevolgd. ,,Wij bemoeien ons eigenlijk niet zo met die zaak'', zegt Ellen. ,,Froukje zat bij ons op school. We zijn vooral bezig geweest met het verwerken van het verdriet.''

Ellen en Cathalijne zaten een klas lager dan Froukje, die volgend jaar eindexamen zou doen op het gymnasium Camphusianum. Nu het schooljaar is afgelopen kunnen ze zeggen dat het met de meeste klas- en schoolgenoten van Froukje iets beter gaat.

Afgezien van twee vriendinnen van Froukje die de bewuste nacht van 9 januari óók in muziekcafé Bacchus waren en hebben gezien hoe Froukje en Marianne door de kogelregen werden geraakt. Die twee worstelen nog steeds met het gebeurde, alle overigens fantastische hulp van leraren en slachtofferhulp ten spijt.

Voor zover het kon, hebben de leerlingen van het Camphusianum geprobeerd hun verdriet samen te verwerken. Natuurlijk hebben ze meegelopen in de stille tocht, maar ze hielden ook een eigen stille tocht, één die speciaal bedoeld was voor intimi. ,,Die ging langs Bacchus toen de oude deur er nog in zat'', zegt Ellen. ,,Je zag de kogelgaten. Toen huilde iedereen. Heel indrukwekkend.''

Indrukwekkender dan de straf voor de daders, vindt ook Michiel van den Berg (25), die uit goede bron weet welk leed het personeel van Bacchus heeft geleden. ,,Ze waren helemaal kapot'', weet Michiel. Maar klandizie heeft Bacchus niet verloren. Iedereen die jong is komt nog steeds in Bacchus, bekent hij. Hij ook. Iedere zaterdagavond zelfs, behalve dan die ene avond in januari. Toen was hij met vrienden stappen in Arnhem.

Ook Stefanie van Wolferen (17), sinds juli ex-Camphusiaan, is na januari nog in Bacchus geweest. Ze vond het eng, want ze moest denken aan die rare avond in januari. Rond middernacht had ze in een café in de stad Froukje nog gesproken. Die had haar verteld dat ze voor een keertje later thuis mocht komen, omdat ze net jarig was geweest. ,,Een uur later is het gebeurd'', zegt Stefanie. Ze hoorde het van haar moeder. Dat kan niet, dacht ze, ik heb haar nog gezien. Maar het was waar.

Op school, zegt Stefanie, was er daarna een hele rare sfeer. Het was stil. De tentamens waar ze zo hard voor had geleerd, werden twee weken uitgesteld. Toen was de stille tocht, en steeds weer het nieuws over de rechtszaak. ,,Iedereen bleef ermee bezig. Dat is wel goed. Je moet zoiets niet vergeten.''

Maar er zijn op het Camphusianum ook mensen geweest die het zich zo aantrokken, dat ze het eindexamen dit jaar niet hebben gehaald. En de straf? Veel te licht, oordeelt Stefanie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden