Waarom naaktfoto's niet onschuldig zijn

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Op de folder die een studentenverenging van Swarthmore College in Pennsylvania uitgeeft om nieuwe leden te lokken staat al jaren een collage die bestaat uit kleine foto's van schaars geklede dames. Vorige week  plaatste een aspirant-lid een foto van de folder op Instagram met het bijschrift: " Het is jammer dat er geen briefje bij zit met 'veel plezier met de tieten.'"

Dit jaar ontstond er voor het eerst protest tegen de folder en de school werd gevraagd om de vereniging te boycotten. Dat de decaan vrijwel onmiddellijk instemde met de protestactie heeft te maken een schijnbare trend van seksueel geweld op middelbare scholen en universiteiten (waaronder Yale) in de Verenigde Staten. Steeds vaker komen er berichten van mannelijke studentenverenigingen waar vrouwen als aas worden gezien en verkrachting wordt verheerlijkt.

Waar in Nederland vorig jaar ophef ontstond over de zogenaamde 'Bangalijstjes' waar vrouwen op staan die 'gemakkelijk' te verleiden zouden zijn tot seksuele gemeenschap, ging er bijvoorbeeld vorige week op Georgia Tech een email rond met 'Hoe vrouwen te lokken met verkrachtingsaas (rapebait)'. Er stonden tips in als: grijp de vrouw met twee handen op haar heupen en wrijf haar tegen je geslachtsdeel. In een ander geval van vorig jaar oktober klaagde een vrouw Wesleyan University aan voor het huisvesten van een studentenvereniging die bekend stond als de 'verkrachtingsfabriek'. Op de Miami University van Ohio hing een poster met de tekst: 'Top tien manieren om weg te komen met verkrachting'. En een studentenvereniging van de universiteit van Vermont deed een onderzoek: 'Als je iemand zou kunnen verkrachten, wie zou dat dan zijn?'. De lijst van voorbeelden is daarmee nog lang niet uitgeput. En het probleem is niet slechts voorbehouden aan de Verenigde Staten, ook bij de ontgroeningperiode op de universiteiten in Engeland komen dergelijke taferelen voor.

Volgens Soraya Chemaly op de website Salon.com is de tendens onder studenten dat er te gemakkelijk wordt gedacht over seksisme en seksueel geweld. "Het komt bij de jongeren niet in hun hoofd op dat verkrachting een serieus vergrijp is. Wij zijn op het punt gekomen dat het bespreken van iemands 'verkrachtingspotentieel' normaal is."

Hoewel de folder van de studentenvereniging van Swarthmore College geen verkrachting propageerde, dragen dit soort 'komische', maar seksistische initiatieven wel bij aan de acceptatie van verkrachting als triviaal vergrijp. Grenzen vervagen en seksueel geweld wordt genormaliseerd. Naaktfoto's, bloteborsten app's en verkrachtingsgames, vooral in een educatieve omgeving, zijn niet alleen denigrerend voor vrouwen of domme humor voor mannen. Uit onderzoek blijkt dat 20-25% van de vrouwen en 3% van de mannen worden verkracht op de middelbare school of universiteit. Objectiveren is het tegenovergestelde van empathie. Het zorgt voor nieuwe referentiekaders waarbij voor vrouwen het zelfvertrouwen en -bewustzijn en het gevoel van veiligheid wordt ondermijnd. En waarbij mannen worden aangemoedigd om vrouwen te zien als lichaamsdelen voor genot en om naar eigen inzicht te gebruiken.

De groep protesterende studenten op Swarthmore College heeft inmiddels landelijke bijval gekregen. Als antwoord lanceerde de actiegroep vorige week een ludieke anti-Victoria's Secret campagne in de hoop meer aandacht te genereren voor het probleem.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden