Waarom mogen Lili en Howick tóch blijven?

Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. De in Nederland opgegroeide asielkinderen worden teruggestuurd naar Armenie.  Beeld ANP
Leden van kinderrechtenorganisatie Defence for Children voeren actie tegen de uitzetting van Howick en Lili. De in Nederland opgegroeide asielkinderen worden teruggestuurd naar Armenie.Beeld ANP

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van justitie en veiligheid heeft onder grote druk besloten dat de Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) in Nederland mogen blijven. Het weglopen van de twee, afgelopen nacht, heeft tot een kentering geleid.

Zaterdagochtend is er overleg geweest binnen de coalitie en is besloten dat Harbers gebruik zou maken van zijn bevoegdheid om de kinderen toch in Nederland te houden.

Cruciaal was de oproep van de politie om uit te kijken naar de twee kinderen. Het gevaar bestond dat er jacht gemaakt zou worden op kinderen en dat moest worden voorkomen. Bronnen rond de coalitie melden dat er zaterdagochtend politiek overleg is geweest over Lili en Howick. Zaterdagmiddag meldde de advocaat van de kinderen Flip Schüller, dat de kinderen weer terecht zijn. Waar ze zijn aangetroffen kon hij niet zeggen.

Lili en Howick zouden zaterdag worden uitgezet maar liepen de nacht daarvoor weg van het adres, bij hun grootouders in Wijchen, waar zij verbleven en waren sindsdien spoorloos.

Harbers schreef in een verklaring dat ‘actuele ontwikkelingen in de afgelopen uren’ tot zijn besluit hadden geleid. Volgens Harbers was de ‘veiligheid en het welzijn’ van de kinderen in het geding. Die konden volgens hem ‘niet meer voldoende worden gewaarborgd’. “De betrokken instanties doen er alles aan om te weten te komen of de kinderen veilig zijn en waar ze zijn”, besloot de staatssecretaris en het ministerie wil geen verdere uitleg verschaffen.

Ruimer kinderpardon

Duidelijk was al eerder dat er binnen de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie al eerder is gesproken over de twee kinderen en dat de opvattingen over het wel of niet laten blijven van Lili en Howick uiteen liepen. De ChristenUnie had bij de formatie van dit kabinet al een ruimer kinderpardon willen realiseren, maar kreeg dat niet voor elkaar. Staatssecretaris Harbers zei steeds dat de kinderen Nederland moeten verlaten en dat de rechter daarover verschillende keren duidelijk is geweest.

Tegelijkertijd was de coalitie van mening dat Kamerleden niet op de stoel van de rechter of de staatssecretaris moeten zitten om te voorkomen dat een politiek debat ontstaat over de verblijfsvergunning van een individu. Rechters passen de regels voor asiel toe en de staatssecretaris kan in laatste instantie met de hand over het hart strijken en toch iemand die Nederland moet verlaten het recht geven om te blijven.

D66-fractie- voorzitter Alexander Pechtold zei zaterdagmiddag dat de politiek moet leren van de manier waarop het is gelopen met Lili en Howick. Het kabinet moet nu praten over de groepen asielzoekers die tussen de wal en het schip vallen, meent hij. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind reageerde blij op het besluit van de staatssecretaris: “Hiermee komt een einde aan alle onzekerheid van de afgelopen tijd. Achter de schermen is ontzettend hard gewerkt om dit voor elkaar te krijgen, ik dank staatssecretaris Harbers dat hij nu dit besluit heeft genomen.”

Lees ook:

Ministerie: Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven

De Armeense kinderen Lili en Howick mogen toch in Nederland blijven. Dat heeft het ministerie van justitie en veiligheid in een verklaring bekendgemaakt.

Howick en Lili bewijzen: het kinderpardon is er vooral op papier

De Armeense kinderen Howick (13) en Lili (12) kunnen geen aanspraak maken op het kinderpardon, maar ze hebben nog een kans om in Nederland te blijven. Nadat de rechter vorige week besloot dat zij mogen worden uitgezet, hebben zij asiel aangevraagd. Binnen negentig dagen neemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een beslissing over hun verzoek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden