Waarom moet het Slotervaartziekenhuis zo snel dicht?

Een spandoek met Rest In Peace bij het MC Slotervaart.  Beeld ANP
Een spandoek met Rest In Peace bij het MC Slotervaart.Beeld ANP

Verontwaardiging alom over de plotselinge sluiting van het Slotervaartziekenhuis. Waarom moet het zo snel allemaal? ‘Dit heeft niemand gewild.’

Rianne Oosterom

Een langzaam afscheid in plaats van een plotselinge sluiting: dat had het Slotervaartziekenhuis gewild. Uitgesmeerd over vijf maanden de operatiekamers sluiten, de patiënten ergens anders onderbrengen, de geplande operaties uitvoeren en dan pas de rolluiken omlaagdoen. Maar vrijdagmiddag, één dag na het faillissement, was er al geen patiënt meer te bekennen.

De korte tijd waarin het ziekenhuis is ontmanteld, roept verontwaardiging op. Niet alleen bij personeel en patiënten van het Slotervaart die zich maandag verzamelden bij het kantoor van zorgverzekeraar Zilveren Kruis in Leiden, maar ook bij huisartsen in Amsterdam die ongeruste patiënten in hun spreekkamer krijgen.

Waarom moet het allemaal zo snel?

Gesteggel over extra geld

De zorgverzekeraars die de zorg inkopen, wilden geen fiat geven voor een zachte landing, laat woordvoerder Marcel Paapst van het Slotervaart weten. Het ziekenhuis had daar een plan voor opgesteld, dat vrijdag is afgekeurd.

Maar volgens Christine Rompa van het Zilveren Kruis, de één van de grootste zorgverzekeraars in het ziekenhuis, zit het net iets anders. “Het was een prima oplossing, vonden wij, maar het ziekenhuis vroeg er extra geld voor. Dat is premiegeld om de zorg voor jou en mij van te betalen. Het ziekenhuis was ons al veel geld schuldig; het heeft meer geld ontvangen dan het zorg heeft verleend. Nog meer geld geven vonden wij niet verantwoord.”

De bliksemsnelle ondergang die zich nu voltrekt, wilden de zorgverzekeraars ook niet, aldus woordvoerder Rompa. “We snappen de kritiek. Zo hadden wij het met elkaar niet voor ogen.” De verzekeraars dachten dat er meer tijd was, zoals bij de IJsselmeerziekenhuizen: die bouwen langzaam af, wachtend op een overname.

“Tussen het aanvragen van uitstel van betaling en daadwerkelijk faillissement zit vaak een paar weken. Maar omdat de situatie nog slechter was dan gedacht, ging het Slotervaartziekenhuis al na twee dagen dicht. De curator zag de noodzaak om direct de bedden te sluiten, dat hebben wij niet besloten.”

Onhoudbare situatie

Omdat een groot deel van het personeel, bestaande uit uitzendkrachten en zzp’ers, niet meer kwam opdagen, was de situatie onhoudbaar. “Uitzendbureaus trokken hun mensen terug, en zzp’ers gingen elders aan de slag”, zegt woordvoerder Paapst van het Slotervaart. “De patiëntveiligheid was in gevaar. Het was daarnaast te kostbaar om een operatiekamers en alles daaromheen open te houden.”

Ook de leveranciers trokken zich terug. Het enige dat overbleef was een oud gebouw met te weinig geld, medicijnen en personeel. Had het ziekenhuis, als dat het faillissement aan zag komen, niet eerder kunnen beginnen met de afbouw? “Dat is een analyse die achteraf komt”, antwoordt Paapst.

Zorgeconoom Guus Schrijvers, die jarenlang hoogleraar publieke gezondheidszorg was, ziet hoofdschuddend aan hoe de twee partijen vooral naar elkaar wijzen als het de snelle sluiting betreft. Zijn oordeel: “Ik vind het te kort en te snel. Vijf maanden is te lang, maar vier weken hadden ze toch kunnen nemen? Dat had ik redelijk gevonden. Die rust hadden de verzekeraars het ziekenhuis toch kunnen gunnen? Het verraste mij dat er geen compromis is gesloten, dat geeft aan hoe verstoord de relatie tussen het ziekenhuis en de verzekeraar was.”

Rouwgewaad

Verruil woensdag – als de Tweede Kamer debatteert over de failliete ziekenhuizen - de witte doktersjassen voor zwarte gewaden, is de oproep van Zorg in Actie aan zorgverleners door heel Nederland. Of, stelt de organisatie voor, draag een rouwband om aan te geven dat de faillissementen voor het hele zorglandschap een verlies zijn. Onder de slogan ‘Zet de zorg niet op zwart’ willen zorgverleners in het hele land hun medeleven woensdag uiten. Zorg in Actie is een groep van inmiddels ruim 31.000 zorgprofessionals uit alle lagen en sectoren van de zorg: van ongeschoold tot universitair opgeleid uit thuiszorg, verpleeghuiszorg, gehandicaptenzorg, wijkzorg, kraamzorg, jeugdzorg, huisartsenzorg, ziekenhuis en GGZ.

Lees ook:

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

Bedrijvigheid en verdriet in ‘buurtkroeg’ MC Slotervaart

Terwijl de laatste opgenomen patiënten het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis verlaten, pinken de kantinemedewerkers een traantje weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden