Waarom moet de kerkdienst zonodig op zondag?

null Beeld anp
Beeld anp

Predikanten en priesters die meer zielen willen trekken, moeten eens een ander tijdslot overwegen. Zondagochtend is niet meer het religieuze zwaartepunt van de week. Gelovigen zijn op de dag des Heren vaak druk in de weer met familie, boodschappen, klusjes en sport.

Robin de Wever

Zondag mag dan voor velen een rustdag zijn, het is ook een dag waarop je dingen doet waarvoor je doordeweeks geen tijd hebt, menen enkele prominenten van de Kerk van Engeland. Spelen met je kinderen, bijvoorbeeld. Of met je partner op de bank hangen, een bezoekje brengen aan opa en oma of op het gemakje koken.

In de Britse krant The Telegraph stelt de anglicaanse deken van Lichfield, Adrian Dorber, daarom voor anders over de zondagsdienst te gaan denken. Ondanks het feit dat we niets op de agenda hebben staan wordt kerkgang volgens Dorber wel degelijk gezien als iets dat drukt op onze vrije tijd.

Opmerkelijk genoeg lijken sommigen minder moeite te hebben met diensten op weekavonden. Bij doordeweekse vieringen in anglicaanse kathedralen wordt het namelijk ieder jaar steeds een beetje drukker. In de afgelopen tien jaar is het aantal volwassen bezoekers van die vieringen verdubbeld, blijkt uit een nieuw onderzoek van de kerk. Vorig jaar lag het totaal op bijna 15 duizend.

Niet marginaal
Het aantal aantal zondagse kerkgangers (800 duizend) ligt nog een stuk hoger, maar dat wil niet zeggen dat het bezoeken van een doordeweekse viering een marginaal fenomeen is. Niet iedere kerk biedt immers zulke vieringen aan. En het aantal anglicanen dat een kathedraal binnen handbereik heeft, is helemaal gering. Net als bij de meeste Nederlandse kerkgenootschappen neemt het totale kerkbezoek van anglicaanse kerken al jaren af. Vijftig jaar geleden lag het in de Kerk van Engeland nog op 1,6 miljoen. Overigens doen Nederlandse protestanten buitenom de Stille Week nauwelijks aan doordeweekse diensten. In rooms-katholieke kringen is het gebruikelijker.

Doordeweekse vieringen passen beter bij de drukke en flexibele schema's die de meeste mensen tegenwoordig hebben, vindt ook deken Vivienne Faull van York. Je kunt verstek laten gaan zonder dat iemand het merkt. En misschien nog belangrijker: je kunt te laat komen.

"In een parochiekerk doe je dat niet zo snel", stelt Faull in The Telegraph. "Dan valt het iedereen op." Waarschijnlijk speelt ook de duur van doordeweekse vieringen mee: die is meestal de helft van een zondagsviering. Faul: "Doordeweeks een halfuurtje uittrekken is veel haalbaarder en vaak veel flexibeler."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden