Tv-column

Waarom Mindf*ck zo'n kaskraker is

Fragment uit een aflevering van Mindf*ck. Beeld Maaike Bos
Fragment uit een aflevering van Mindf*ck.Beeld Maaike Bos

Mark Rutte werd 'he-le-maal gek', wijnkenner Ilja Gort 'wilde dit veel vaker meemaken' en een meisje op straat 'zat even op nul met haar hoofd' nadat illusionist Victor Mids bij ieder van hen een truc had uitgehaald. De reacties zijn bijna net zo leuk als de trucs in illusieshow 'Mindf*ck' (AVROTROS) zelf.

Maaike Bos

Mids laat een ring ongezien van de ene naar de andere vinger floepen, laat kraanwater smaken als wijn, laat mensen 'vrije' keuzes maken die hij van tevoren al precies bleek te kennen, zoals bij Rutte. "Een goochelaar is hij níet, hij is gewoon een mindf*cker", fulmineerde Ilja Gort afgelopen zaterdag lachend.

De programmanaam zegt dat al, maar Gort maakt een prima onderscheid. Victor Mids is het stadium van de goochelaar met hoed en glitterpak ver overstegen. Hij weet ons gewoon recht in ons gezicht te naaien (letterlijk vertaald) zonder dat we aan goochelen denken. Hij tovert geen konijn weg, maar laat het getal 4 uit iemands systeem verdwijnen, zodat een wiskundestudent die zijn vingers telt op 11 komt. Hij manipuleert niet hoe we een doorgezaagde assistente zien, maar hoe we ons lichaam ervaren. Afgelopen zaterdag liet hij een jongen uit zijn lichaam treden, een vrouw ervaren hoe een rubber hand als de hare aanvoelde, en gaf hij een truc om bij onszelf twee neuzen te voelen.

En onlangs liet hij mensen wijn proeven: twee karaffen dezelfde witte wijn waarbij de laatste een smaakloos rood kleurtje kreeg.

Beïnvloedbaar

We denken dat we zijn handelingen kunnen volgen maar onze zelfoverschatting wordt genadeloos afgestraft. Kortom: dit is niet zomaar grappig, dit is ernstig. Als iemand ons zó in de val kan laten lopen met wat we kiezen, proeven of voelen, hoe worden we dan in het echte leven gemanipuleerd en gestuurd? En door wie eigenlijk - door marketeers, politici, spindoctors, andere beïnvloeders of door ons brein?

Geen wonder dat de kijkcijfers op ruim twee miljoen komen zoals afgelopen zaterdag; het gaat hier om de menselijke waarneming en die gaat iedereen aan. Knap dat hij daarvan een programma heeft kunnen maken. Inmiddels is het van de maandag- naar de zaterdagavond verhuisd en is het obscure er af. Dit is een grote familieshow met intelligent vermaak, heel coole vormgeving en goede keuzes van illusies, hypnose en psychologie.

Bloopers

Wat is het eigenlijk, wat Victor Mids doet? Hij licht elke week een tipje van de sluier en toch snap ik er niks van. Behalve magie-expert is hij ook arts en zegt zijn wetenschappelijke kennis van de werking van het brein slim te gebruiken. Elke week geeft hij inzicht in psychologische principes zoals de werking van afleiding en beïnvloeding van het onderbewustzijn. Zo bleek vorige week dat mensen eerder het broodje kiezen dat op de menukaart cursief gedrukt staat. De proefpersonen kregen hun gerecht al geserveerd voordat ze het hardop besteld hadden. Tjonge.

Stiekem vroeg ik me af of het ook wel eens fout ging. Of ze de mislukte versies niet gewoon eruit monteren. Het gaat allemaal zo perfect dat ik begin ik te verlangen naar een truc die lekker mislukt, zoals bij wijlen Tommy Cooper. Lijkt me leuk, de bloopers van Mindf*ck. Fouten maken is ook menselijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden