Waarom mag je niet je mening van de daken schreeuwen?

Een man die zijn mening letterlijk van de daken wilde schreeuwen, is terecht door de gemeente tot de orde geroepen. Dat oordeelde de Raad van State woensdag in de zaak tussen de gemeente Giessenlanden en een inwoner van die gemeente. Die had met witte dakpannen op zijn dak in grote letters de leuze ’Jezus redt’ aangebracht.

Is er in Nederland dan geen vrijheid van meningsuiting? Is er in Nederland geen vrijheid van geloof? Die vragen legde de inwoner van Giessenlanden voor aan de Raad van State, en daarbij verwees hij onder meer naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat ons die grondrechten garandeert.

Maar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde woensdag dat de gemeente de grondrechten van deze burger mocht beperken. Vanwege de buitensporigheid van de letters mocht de gemeente oordelen dat hier sprake was van een overtreding van de welstandsnormen en een dwangsom opleggen aan de bewoner zolang hij de tekst niet van zijn huis verwijdert.

Van belang is volgens de Raad van State daarbij dat de gemeente niet de tekst op zich afkeurt, maar de opvallende vorm en omvang waarmee deze tot uiting is gebracht. Het staat de man vrij dezelfde boodschap op een andere, bescheidener wijze te uiten.

Deze uitspraak stelt teleur. Natuurlijk zijn de vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid niet geheel onbegrensd. Maar om op basis van welstand, vrij vertaald: de vraag of iets mooi of lelijk is, de grondrechten van deze inwoner te beperken, gaat ver. In wezen is hier de uitoefening van twee grondrechten afgewogen tegen de lelijkheid van een paar witte dakpannen en is daarbij geconcludeerd dat die lelijkheid zwaarder weegt.

Het is niet voor het eerst dat vanwege veronderstelde ’welstand’ een zekere dwingelandij zichtbaar wordt in Nederland. Opgepast moet worden dat onder het mom van ’welstand’ Nederland onder een verstikkende deken verdwijnt.

Het is ook zo futiel allemaal. Heeft de gemeente Giessenlanden niets beters te doen? Door haar tijd te steken in het bestrijden van een burger die zijn mening op een afwijkende manier uit, gedraagt deze gemeente zich als een potentaat die tot in de details van het leven ingrijpt. Willen we wel dat onze overheid, nota bene in een land dat is ontstaan om de vrijheid te waarborgen, zich verliest in gezeur over dakpannen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden