'Waarom mag ik tijdens de afwas geen koptelefoon op?

BEATRIJS RITSEMA

Beste Beatrijs,

Als ik samen met mijn vader of mijn moeder de afwas doe, maken zij er bezwaar tegen dat ik (meisje van 16) via mijn koptelefoon naar muziek luister. Ze vinden dat ze dan niet normaal met me kunnen praten, hoewel ik de muziek zacht genoeg zet om anderen te verstaan. Ze vinden het onprettig als ik mijn koptelefoon op heb, omdat ze dan het gevoel krijgen dat ik niet in ze ben geïnteresseerd. Ik heb ze verteld dat ik altijd bereid ben om een gesprek met ze te voeren, of ik nou geïnteresseerd ben of niet. Waarom zou ik, zeker als ik al bijna volwassen ben, over dit soort (relatief) kleine dingen niet zelf mogen beslissen?

Afwassen met koptelefoon

undefined

Beste Afwassen met koptelefoon,

Het gaat hier niet over bedilzuchtige ouders tegenover vrijheidslievende tieners. Ongetwijfeld zijn er in je leven heel veel kleinere en grotere zaken die je ouders van harte aan je overlaten om zelf over te beslissen. Wat niet wegneemt dat je ouders gerechtigd zijn om aan de bel te trekken, als ze iets zien wat hun niet zint. Sterker, het is hun taak om commentaar te geven - dat heet opvoeden.

In dit geval gaat het over elementaire beleefdheid. De vraag is: hoe ver kun je gaan in het najagen van individuele genoegens in gezelschap? Het antwoord luidt: niet zo ver. Minder ver dan jij denkt. Het is bijvoorbeeld niet erg beleefd om een boek te gaan lezen als je voor een kort ritje met iemand in de auto meerijdt. Het minste wat je kunt doen als passagier is de schijn ophouden dat chauffeur en meerijder op een gelijke manier aan de situatie deelnemen. Alleen mensen die betalen voor een taxirit kunnen rustig achterin met hun smartphone aan de gang.

Met koptelefoons of oortjes in sociale situaties werkt het ook ongeveer zo. Mensen met oortjes in geven een duidelijk signaal dat ze hun eigen privéwereldje met hun eigen favoriete muziek belangrijker vinden dan degenen die zich in hun nabije omgeving bevinden. Oortjes worden ook terecht gebruikt om te ontvluchten aan hinderlijk geklets of vervelende andere muziek op het werk of in de openbare ruimte. Je kunt je er op een fantastische manier mee afschermen van de buitenwereld. Maar leraren in de les, mensen die een praatje houden voor een zaal vinden het beledigend als toehoorders een koptelefoon op hebben of met hun telefoontjes bezig zijn. Het is een demonstratieve uiting van je aandacht liever ergens anders hebben en dat wordt nu eenmaal als onbeleefd ervaren.

Ook je ouders vinden het niet leuk als je je van hen afschermt, terwijl ze misschien niet eens zo nodig onder de afwas een goed gesprek met je willen voeren. Wegvluchten uit de communicatie en jezelf afschermen hoor je niet te doen met een gemeenschappelijke taak onderhanden. Tieners hebben genoeg tijd gedurende de dag om zoveel naar muziek te luisteren als ze willen. Een kwartiertje afwassen zonder koptelefoon moet op te brengen zijn.

Beste Beatrijs,

Op mijn werk ben ik via een tamelijk heftige mail (met cc aan drie anderen) ten onrechte van iets beschuldigd. Snel werd duidelijk dat hier geen enkele grond voor was en de zender van de mail heeft mij mondeling excuses aangeboden. Ik heb hiervoor bedankt en hem meteen om een rectificatie van zijn mail gevraagd. Dit omdat ik later geen last van de onterechte aantijging wil krijgen. De betrokkene weigert aan mijn verzoek te voldoen. Wat zou hij moeten doen in het kader van goede omgangsvormen?

Vals beschuldigd

undefined

Beste Vals beschuldigd,

Degene die uw blazoen besmeurde heeft de taak het ook weer schoon te wassen. Hij heeft naar drie personen een lasterlijke e-mail gestuurd, dus hij moet ook via e-mail de zaak rechtzetten tegenover diezelfde drie personen. Als betrokkene die niet wil schrijven, ga dan naar de chef, leg het probleem voor en vraag of de chef hem opdracht kan geven om die mail te versturen. Als u daar ook op weigerachtigheid stuit, stuurt u zelf een rectificerende mail naar degenen die het oorspronkelijke bericht ontvingen met een cc naar de lasterbron, waarin u meedeelt dat de zender zijn beschuldiging intrekt. Uw naam moet gezuiverd worden en als de aanstichter van het probleem daar geen puf voor heeft, moet u zelf het klusje maar namens hem opknappen.

Beste Beatrijs,

Mijn schoonmoeder is dol op onze dochter van tien weken en houdt haar dan ook graag vast. Ik vind het prima als de opa's en oma's met onze baby knuffelen, het probleem zit hem in het sterke parfum van mijn schoonmoeder. Als zij mijn dochter heeft vastgehouden, ruikt mijn baby niet meer naar zichzelf, maar is volledig geparfumeerd. Als ik haar vervolgens borstvoeding geef, ruik ik het doordringende parfum van mijn schoonmoeder. Dit veroorzaakt ergernis en zelfs hoofdpijn bij mij. Ik krijg de neiging om mijn kind te gaan wassen en andere kleertjes aan te trekken. Mijn man vindt dat ik overdrijf en wil niet dat ik zijn moeder hier op aanspreek. Maar als mijn schoonouders op bezoek zijn, merk ik dat ik mijn dochter liever niet aan haar geef, wat ook niet aardig is. Kan ik haar vragen of zij wil minderen met parfum? Hoe doe ik dat tactvol?

Geparfumeerde baby

undefined

Beste Geparfumeerde baby,

Het is inderdaad lastig om iemand aan te spreken op lichaamsgeur, want je treedt erg in de intimiteit van die persoon. Toch kunt u dit wel met uw schoonmoeder aan de orde stellen, mits u het omzichtig doet. Belangrijk is dat u het woord 'stinken' vermijdt en dat u uw ongerief als een afwijking van uzelf presenteert waarvoor u haar hulp nodig heeft. Neem uw schoonmoeder apart en zeg tegen haar dat u de laatste tijd een allergische reactie bij uzelf hebt opgemerkt voor het parfum dat zij gebruikt. Na een bezoek van haar krijgt u hoofdpijn en last van uw luchtwegen (dat laatste is niet waar, maar zeg het toch maar). Haar parfum gaat zelfs in de kleren van de baby zitten! Zeg sorry. Zeg dat u vermoedt dat die allergie met hormoonschommelingen te maken heeft en vraag haar vervolgens vriendelijk of zij haar parfum kan weglaten als zij weer op bezoek komt. Als u de schuld op uw hormonen gooit, bent u het niet zelf. Zo kunt u haar eventuele gekwetstheid tot een minimum beperken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden