Zwemmen

Waarom Maarten het nu (waarschijnlijk) wel gaat halen

De voeten van Maarten van der Weijden na 163 kilometer in het water.  Beeld ANP
De voeten van Maarten van der Weijden na 163 kilometer in het water.Beeld ANP

Maarten van der Weijden springt morgen het water in voor een tweede poging de Elfstedentocht te zwemmen.

Eline van Suchtelen

Vorig jaar staakte hij zijn tocht, waarmee hij ruim vijf miljoen ophaalde voor kankeronderzoek, na 163 kilometer. Wat heeft hij geleerd van de vorige keer? Meer slaap en meer pasta, is het plan.

Een simpele rekensom wees uit dat Maarten van der Weijden vorig jaar te weinig had gegeten in verhouding tot de hoeveelheid calorieën die hij had verbrand. Hij had tijdens de 55 uur dat hij in het water lag 13.000 calorieën ingenomen, maar er 30.000 verbruikt.

Vorig jaar kwam er, naast de standaard sportgels, af en toe een warme maaltijd tussendoor. Dat was meer per toeval. Gaf Maarten aan zin te hebben in pizza, dan zorgden enthousiaste volgers van zijn tocht ervoor dat er een pizza aankwam. Nu zijn er meer momenten ingepland om een flink bord pasta naar binnen te schuiven. De zwemmer denkt dat het moet lukken om rond de 20.000 calorieën in te nemen. Nog steeds minder dan hij gaat verbruiken, maar het gat is wel kleiner.

Meer slaap

Soms ligt de boot naast Van der Weijden even stil. Dan slaapt de zwemmer op de boot. Langer dan vorige keer, om beter uit te rusten. Hij is van plan om af en toe drie of vier uur te slapen, in plaats van de powernaps van twintig minuten die hij vorige keer had. De zwemmer was bang dat zijn lichaam, door lang te slapen, in een herstelstand zou schieten waardoor hij extreme spierpijn zou krijgen. Dat viel mee.

Cafeïnepillen om wakker te blijven neemt hij niet meer, hij denkt dat zijn maag daar vorige keer door van slag raakte. In plaats daarvan kauwt hij op de cafeïnekauwgom van schaatser Mark Tuitert om wakker te blijven. Het pepmiddel wordt opgenomen via het slijmvlies in de wangen waardoor de maag minder wordt belast.

De natuur helpt dit keer ook een handje mee. Vorige keer moest hij lange nachten doorzwemmen, omdat hij zijn tocht in augustus ondernam toen het langer donker was. Dit weekend, met de kortste nacht, heeft hij daar minder last van.

Geen deadline

Van der Weijden had drie dagen uitgetrokken voor zijn tocht die vroegtijdig werd gestaakt. Er was geen optie om langer te rusten als het niet meer ging. Er stond een live-uitzending gepland van de NOS met de zwemmer als hoofdgast. Die deadline zat tijdens het zwemmen in zijn hoofd in de weg, omdat hij ging twijfelen of hij die wel zou halen. Nu er vier dagen zijn uitgetrokken voor de onderneming, waarbij hij weer geld op wil halen voor onderzoek naar kanker, hoeft hij daar niet mee bezig te zijn. Er is meer tijd ingecalculeerd voor rust of extra maaltijden.

Lees ook:

Na 163 kilometer haalt de dokter Van der Weijden uit het water

Het bleek een onmogelijke missie. Maarten van der Weijden wilde de Elfstedentocht zwemmen om geld op halen voor de strijd tegen kanker. Hij haalde het niet, maar zijn actie maakte wel veel los.

Interview Maarten van der Weijden

Hoe blikt de sporter terug op de tocht die onverwacht een nationale hype werd? ‘Ik heb mijn steentje bijgedragen’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden