Waarom laten grazers het gras rond hun vlaaien ongemoeid,zodat het opvallend langer wordt dan de rest?

Het ene dier wil middels zijn poep wel geroken en gezienworden, het andere juist niet. Dat laatste geldt zeker voorkleine katachtigen, die reden hebben om hun aanwezigheid teverhullen. Een kat wil immers eten, en tegelijkertijd nietgegeten worden. Levend in een klein territorium en jagend in zijneentje, is het zaak onopgemerkt te blijven voor zowel kleine alsgrote ogen. Of neuzen. In de natuur blijken daarom alleenkleinere katten geoefend in deze schijnbare hygiëne.

En honden dan? Die stammen van wolven af, en zij jagen ingroepen. Ze worden toch gezien. Hoe zou een roedel het trouwensvoor elkaar moeten krijgen om tussen de jachtbedrijven door allekeutels netjes af te dekken? Het is bovendien onzinnig, wantwolven jagen over enorme afstanden, van 50 tot 100 kilometer. Watmerkt een op de Veluwe opgejaagd hert ervan als een wolf zijndrol in de buurt van Gouda open en bloot achterliet?

Voor een grotere kat als de leeuw heeft het begraven van depoep evenmin veel zin, afgezien van het feit dat het een heleklus zou zijn. Voor grote grazers is het helemaal verspildemoeite, die worden sowieso gezien. De onverschilligheid waarmeeeen koe haar vlaai deponeert en daarna schouderophalend verdergraast, is tekenend.

Niet gezien willen worden is maar het halve verhaal achter dedefecatiegewoonten van dieren. Veel dieren willen wél gerokenworden, en biologen denken dat katten juist daarom hunuitwerpselen begraven. Drogen ze minder snel uit en dragen zelanger de boodschap uit 'Mijn plek, wegwezen'.

Erg waarschijnlijk lijkt dat niet, veel dieren gebruikendaarvoor urine, en ook katers sproeien. Maar sommige dierenmarkeren hun territorium wel degelijk met mest. Een mooivoorbeeld daarvan zijn konijnen in het wild. De vrouwtjes poepenin het rond, maar de rammen verzamelen hun uitwerpselen inlatrines, poepcentra van enkele decimeters in het rond, dieopvallend vaak op heuveltoppen liggen. Hier moeten de keutelsuitdrukkelijk gezien worden.

Groningse onderzoekers geven in deze de griffel aan deneushoorn. Die maakt indruk met echte strontverzamelingen, op eenpaar plekken binnen het leefgebied. Afmetingen: soms 4 tot 5meter in doorsnede en tot 1 meter hoog.

Planten neushoorns daarmee louter hun vlag of spelen meermotieven mee? Er is wel gesuggereerd dat dieren door het ophopenvan hun behoefte de verspreiding van ziektekiemen voorkomen.Misschien heeft de kat dat goed begrepen en is nog een stapjeverder gegaan.

Verwacht geen bewijs. Het is duidelijk dat dieren niet graaghun eigen nest bevuilen, maar dat lijkt om andere redenenlogisch: je blijft aan het wassen. Maar waarom laten grazers hetgras rond hun vlaaien dan ongemoeid, zodat het opvallend langerwordt dan de rest erom heen? Medisch inzicht?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden