Het Consult

Waarom kost parkeren bij ziekenhuizen toch zo veel geld?

Beeld ANP

Schandalig hoog zijn de parkeertarieven bij zijn ziekenhuis, vindt een lezer. Is er een lijn te ontdekken in de parkeerkosten die ziekenhuizen rekenen? 

Geen medische vraag deze week, maar wel iets waar veel ziekenhuisbezoekers mee te maken krijgen. Parkeerkosten. Een inwoner van het Brabantse Boxtel klaagt in een e-mail over de ‘schandalig hoge parkeertarieven’ van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Maximaal 10 euro kost een dagje parkeren op een open plek. Hoe zit het met de parkeerprijzen bij Nederlandse ziekenhuizen? 

Het zal de briefschrijver niet milder stemmen, maar daarmee is het Jeroen Bosch Ziekenhuis nog relatief goedkoop. De Consumentenbond houdt de parkeertarieven al jaren in het vizier. Ook dit jaar onderzocht de bond 90 ziekenhuizen en maakte een ranglijst waarop het OLVG Oost in Amsterdam bovenaan staat. Wie een dag een parkeerplek bezet houdt, betaalt 36 euro. Voor twee uur parkeren is de bezoeker 8 euro kwijt.

Amsterdam is sowieso duur. Bij het VU Medisch Centrum is het twee-urentarief 7,06 euro en het maximum dagtarief 30 euro. Daarmee staat het op nummer twee. Op drie staat het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam met 5,40 euro per twee uur en een maximaal dagtarief van 25 euro.

Grondprijs

De hoogte van parkeertarieven hebben onder meer te maken met de grondprijzen en de tarieven in de omliggende straten. Stel dat parkeerplaatsen gratis zouden zijn, terwijl automobilisten in de wijk eromheen wel moeten betalen, dan zullen bezoekers van buurtbewoners bij het ziekenhuis parkeren. Of medewerkers van bedrijven in de buurt die moeten betalen voor een parkeerplek op het werk. En de eigen medewerkers zouden vaker met de auto komen. 

Bij het OLVG Oost laat het personeel dat wel uit het hoofd. Nu ligt het OLVG Oost in het centrum van Amsterdam. Prijzige grond dus. “Parkeren in deze buurt is nu eenmaal duur, dus ook bij ons”, zegt een woordvoerder. De inkomsten komen ten goede aan de patiëntenzorg, stelt het ziekenhuis. Daarnaast hebben medewerkers en bezoekers een prima alternatief, meent het ziekenhuis, omdat het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer.

Toch zijn er wel ziekenhuizen waar bezoekers gratis kunnen parkeren. In Assen, Dirksland, Stadskanaal, Terneuzen, Scheemda en Waalwijk kost parkeren niets. Hoe zij dat klaarspelen? “Het is een kleine locatie”, zegt een woordvoerder van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk. “Als we daar parkeertarieven zouden heffen, parkeren bezoekers in de wijk er omheen waar je niet hoeft te betalen.”

Op de andere twee locaties van het TweeSteden moeten automobilisten wel betalen. In Tilburg bijvoorbeeld. “Van de opbrengsten betalen we extra diensten in de ziekenhuizen, zoals wifi of gratis koffie en thee,” zegt de woordvoerder.

Per uur

De Consumentenbond is al jaren kritisch over de manier waarop ziekenhuizen parkeerkosten berekenen. Dat gaat per uur, niet per minuut. Dus als een bezoeker 62 minuten parkeert, betaalt hij of zij voor 120 minuten. Daar staat tegenover dat veel ziekenhuizen geen geld vragen als iemand 15 tot 20 minuten parkeert.

Er zijn manieren om goedkoper uit te zijn. Regelmatige bezoekers kunnen bij veel ziekenhuizen kortingstarieven, dagkaarten of abonnementen aanvragen. Alleen is dat voor bezoekers van patiënten niet altijd duidelijk. Daar zouden ziekenhuizen best meer ruchtbaarheid aan mogen geven, vindt de Consumentenbond.

Parkeerkosten zijn niet declareerbaar bij de ziektekostenverzekering, maar kunnen wel van de belasting worden afgetrokken. De snelste manier om geld te besparen is op websites kijken of er in de buurt wellicht goedkopere parkeerplaatsen zijn.

In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers. Eerdere afleveringen leest u op trouw.nl/hetconsult. Zelf een gezondheidsvraag? Mail naar gezondheid@trouw.nl.

Lees ook:

Lege parkeergarages kosten de overheid miljarden

Veel steden kampen met lege parkeergarages. Dat kost jaarlijks miljarden belastinggeld. Een subsidie die niet meer van deze tijd is, zeggen experts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden