Pop-upredactie

Waarom koos Nederland voor Trump?

Het stadsbestuur van Nederland (Texas). De leden werken voor een salaris van 1 dollar per jaar, vandaar dat de meesten gepensioneerd zijn. Beeld RV
Het stadsbestuur van Nederland (Texas). De leden werken voor een salaris van 1 dollar per jaar, vandaar dat de meesten gepensioneerd zijn.Beeld RV

De pop-upredactie van Trouw strijkt komende week neer in Nederland (spreek uit Niederlènd) een stadje van 17.500 mensen in Texas.

Sybilla Claus

Vanaf Houston, het ruimtevaartcentrum van Amerika, ligt het 1,5 uur rijden naar het oosten. Oost- en Westkust van de VS en grote steden zijn Democratische bolwerken. Maar president Donald Trump heeft zijn overwinning te danken aan kleine gemeentes als Nederland. In Texas stemde 52 procent van de kiezers op Trump, maar in het typisch witte stadje Nederland was dat een overtuigende 80,5 procent.

Waarom deden zij dat? Zijn zij zo gefrustreerd, machteloos, wanhopig en verarmd als delen van de elite beweren? Wat vinden de Trumpstemmers in Nederland belangrijk? Hoe hopen zij vooruit te gaan? Waarvan gaat hun hart sneller kloppen?

De komende tijd laat Trouw hen zelf aan het woord. Lezers kunnen vragen stellen aan hen, en vice versa, zodat Nederland met Nederland in gesprek gaat.

Tekst loopt door onder afbeelding

Cijfers, Nederland, Texas Beeld Trouw
Cijfers, Nederland, TexasBeeld Trouw

Kaasmaker

In 1897 landde een aantal Nederlandse families via de Golf van Mexico in Texas: Doornbos, Rienstra, Van Oostrom, Kilsdonk, Kuipers, Dijksma, Van Heiningen zijn namen van de stichters van Nederland. Hun afstammelingen leven er nog, maar zijn overvleugeld door Cajun 'Fransen' uit het vlakbij gelegen Louisiana en 'Duitsers'.

'Op de verhuiskist van mijn overgrootvader Marteen stond Koelemij', emailt Glen Koelemay. Zijn grootvader was kaasmaker, maar daarvoor bleek het klimaat te warm. Zelfs in de winter is het tegen de dertig graden. Daarop begonnen de Koelemij's het Oranjehotel, waar zij nieuwkomers opvingen en vermaakten met spelletjes, zang, dans en Hollandse boeken. Opa Piet ging weer terug om zijn lief Jeltje op te halen.

Nederland heeft nog steeds een Heeren Straats en is maar 15 vierkante kilometer groot. Net leuk om rond te fietsen, maar op Google Maps schrik ik van de lelijke beelden van brede autowegen. 'Je kunt mijn fiets wel lenen', zegt de hartelijke Diana LeBorde, directeur van de Kamer van Koophandel.

Pottenkijkers

Zouden de bewoners wel zin hebben in zo'n pottenkijker uit Nederland, leg ik haar mijn zorg voor. Volgens menig Trump-fan ben ik lid van de nepmedia uit communistisch Nederland, denk ik daar nog bij. 'Ben je gek!', antwoordt LeBorde. 'Nederland is vol heel warme mensen. Wij verwelkomen anderen graag.'

Op de website prijst het stadje zijn gezellige sfeer, unieke karakter en oorsprong. Het windmolenmuseum en het Doornbospark dragen daaraan bij. Dus boek ik een kamer in de Airport Inn, die niet zo beste beoordelingen heeft ('Ik had ibuprofen nodig om op te kunnen staan'), maar het enige hotel is.

De gewelddadige geschiedenis van Texas is vaker beschreven door Cormac McCarthy die er twintig jaar woonde. Zijn boek 'No Country for Old Men', waarin bijna iedereen sterft, is verfilmd door de Coen Brothers. Een van de eerste presidenten, Mirabeau Lamar, riep in de jaren dertig van de 19de eeuw op tot het uitroeien van de Comanche en Cherokee-indianen om het land voor blanken geschikt te maken. De Lamar universiteit in buurstad Beaumont is naar hem vernoemd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Nederland ligt zo'n 1,5 uur rechts van Houston. Beeld Trouw
Nederland ligt zo'n 1,5 uur rechts van Houston.Beeld Trouw

Een dollar per jaar

In Nederland worden de mannen tegenwoordig gelukkig wel ouder, zodat zij de stad kunnen besturen. Ik leg contact met de stadsmanager en het stadsbestuur, bestaande uit burgemeester Dick Nugent en vier raadsleden. Op de officiële foto stralen ze tussen de Amerikaanse en Texaanse 'Lone Star'-vlag, allen wit, man en grijs. Toen hurricane Rita in 2005 een deel van Nederland verwoestte, de stroom uitviel, en Texas en president Bush niets ondernamen, liet Nugent vanuit Houston 2 generatoren aanrukken om het drinkwater schoon en de riolering gaande te houden.

Het bestuur werkt voor een salaris van één dollar per jaar, vandaar dat de meesten gepensioneerd zijn. De een was lang de politiechef, anderen werkten bij Texaco en Dupont, een is bankier. Twee leiden de Economische Ontwikkelingscommissie, een ander is vrijwilliger bij de kerk. De grootste werkgever in Nederland is trouwens het onderwijs: er zijn vier lagere scholen en een middelbare.

Stel uw vraag aan een Texaanse Nederlander

Heeft u een vraag voor de inwoners van Nederland? Mail het aan popup@trouw.nl

Inwoners van Nederland zullen op hun beurt u een vraag stellen, via de plaatselijke krant Port Arthur News en onze collega aldaar: Mary Meaux. Fotografe is Marie De Jésus van de Houston Chronicle.

De verhalen zullen in maart en april in Trouw verschijnen. Uw vragen worden persoonlijk of in een verhaal beantwoord. Volg de Nederland-Texas blogs op www.trouw.nl

U kunt onze Sybilla Claus tijdens haar verblijf in Nederland, Texas volgen via Twitter.

God bless Texas!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden