Waarom Kobani geslachtofferd wordt

Turkse tanks aan de grens met Syrië bij Suruc, vlakbij Kobani. Beeld ap

Het idee achter de missie tegen Islamitische Staat (IS) was dat Nederland de Verenigde Staten zou ondersteunen in Irak, en de VS het zelf zouden oplossen in Syrië. Dan hoeft de regering zich niet in een politiek wespennest te storten en doen we toch mee met de internationale gemeenschap om de terreurorganisatie te stoppen.

Maar tegelijkertijd loopt de situatie in de Noord-Syrische stad Kobani nu zo uit de hand dat Koerden in heel Europa zich genoodzaakt voelen om regeringsgebouwen binnen te stormen om aandacht te vragen voor de situatie in het grensgebied. Waar blijven de VS met de luchtaanvallen en waarom staan de Turkse tanks op een kilometer afstand te wachten tot Kobani geslachtofferd wordt? We vroegen het buitenlandredacteur Ghassan Dahhan.

Wat voor soort Koerden zitten er in Kobani?
In de stad wonen vooral Syrische Koerden. Veel van de inwoners hebben ook familiebanden met de Koerden over de grens met Turkije. Zij vormen een hechte gemeenschap.

Dat geldt echter niet voor alle Koerden. De Syrische en Turkse Koerden hebben veel meer overeenkomsten met elkaar dan met de Iraakse Koerden. De Syrisch-Koerdische strijders van de YPG krijgen hulp van de Turks-Koerdische PKK, een beweging die in Europa en de VS te boek staat als terreurorganisatie.

Wat is het plan van Turkije?
Dat is heel lastig te zeggen, maar als ik zo vrij mag zijn om te speculeren: de Turken zien de YPG en de PKK als een groter gevaar dan Islamitische Staat. In Turkije wonen namelijk meer Koerden dan IS-aanhangers. En de Koerden willen onafhankelijkheid, iets waar de Turken niets van willen weten. Tegelijkertijd begrijpt Turkije heus wel dat IS een gevaar kan vormen. Daarom zal Turkije vroeg of laat wel moeten ingrijpen. Maar waarschijnlijk niet voordat IS heeft afgerekend met de Koerden.

De Koerden in Kobani zijn strijdlustig, moeten we er niet voor zorgen dat ze betere wapens krijgen?
De YPG is inderdaad een stuk strijdlustiger dan de Peshmerga in Irak, maar heeft tegelijkertijd minder wapens. Maar om nu ook wapens te gaan sturen naar YPG-strijders, dat is heel lastig vanwege de banden met de PKK. De YPG en de PKK werken nauw met elkaar samen, en sinds de PKK op de terreurlijsten staat, ligt dat heel gecompliceerd. Vooral omdat Turkije zal protesteren en dat land lid is van de Navo.

Kunnen we dit nog wel af zonder grondtroepen te sturen?
Een oorlog winnen vanuit de lucht is een fabeltje, dat weet iedere eerstejaars polemologiestudent. De strijd tegen IS kan dus evenmin vanuit de lucht worden beslecht, en dat is ook nu weer te zien.

Obama moet zich afvragen wat hij nu wil, maar als hij IS wil verslaan dan moet hij snel met een alternatief komen. Daarbij heeft hij eigenlijk twee keuzes: zelf troepen sturen, of lokale groepen op de grond helpen om de klus te klaren. En wat betreft dat laatste, daarmee doel ik op bestaande groepen én die ook nog eens bereid zijn om te vechten. Het pro-Westerse Vrije Syrische Leger is simpelweg te zwak en verstrooid om het verschil te maken. Maar om een groepering als YPG of pro-Assadbewegingen te gaan helpen, dat is voor Washington een stap te ver. Maar een tussenoplossing kan ik zo gauw niet bedenken.

Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden