Waarom Kiki Bertens profiteert van de puntentelling tijdens de WTA Finals

Kiki Bertens tijdens de WTA Finals in Singapore. Beeld AFP
Kiki Bertens tijdens de WTA Finals in Singapore.Beeld AFP

De tennis-regels, met game, set en match, bevoordelen de underdog, heeft een Britse wetenschapper ontdekt.

Joep Engels

Kiki Bertens dendert maar door in de WTA Finals in Singapore, het sluitstuk van het tennisjaar met de beste acht speelsters van de wereld. Na opgave van haar tegenstander Naomi Osaka bereikte ze gisteren de halve finale. En dat terwijl ze als nummer acht (en dus 'slechtste') het toernooi was binnengekomen. Maar gezien de puntentelling van het tennis, met game, set en match, heeft ze uit haar rol als underdog wellicht nog een voordeel gehaald ook.

Voor- en tegenstanders hebben er namelijk nu een argument bij: de telling bevoordeelt de underdog. Zoals Donald Trump twee jaar geleden de verkiezingen won met minder stemmen dan Hillary Clinton, zo eindigt ook vijf procent van de tennispartijen met een winnaar die minder punten heeft gescoord dan zijn of haar tegenstander. Het maakt niet uit of je een game op love wint of na zes keer deuce. Als het punt binnen is, doet het gameverloop er niet meer toe. En dat geldt ook voor een set: 6-0 of zoals laatst op Wimbledon 26-24, een gewonnen set is een gewonnen set.

Daar spint de zwakkere speler garen bij, berekende een Britse wetenschapper onlangs. Chris Hope van de universiteit van Cambridge is klimaatwetenschapper, maar bouwt ook computermodellen en besloot in zijn vrije tijd een virtueel potje te tennissen. Daarbij liet hij spelers van verschillende sterkte het tegen elkaar opnemen. Een speler bijvoorbeeld die in zijn opslagbeurt 75 procent van de punten binnenhaalde tegen iemand die 60 procent scoorde. Normaal wint de betere speler maar als het de mindere even mee zit, kunnen de rollen omgedraaid zijn.

Eerlijker?

Dat is natuurlijk altijd zo, ook als bij tennis dezelfde telling werd gehanteerd als in voetbal - gewoon, wie de meeste punten heeft, maar Hope ontdekte dat de tennistelling daar nog een schepje bovenop doet. Zeker als het om een partij ging tussen een topspeler (77,5 procent op eigen service) tegen een subtopper (72,5 procent). Dat is een verschil in speelsterkte dat in de eerste rondes van een Grand Slam veel voorkomt.

Hope liet, in een computermodel, de tennissers op twee manieren tegen elkaar spelen, eerst honderdduizend keer volgens de tennistelling en daarna even vaak volgens een directe telling: om beurten zes keer opslaan en dat 25 keer (het ging dus om 300 punten, de gemiddelde lengte van een vijfsetter). De computer bepaalde telkens op basis van de kansverdeling wie het punt kreeg. De subtopper won bij een directe telling één op de zes potjes (15,7 procent), maar volgens de tennistelling bijna één op de vier (23,3 procent). Bij andere confrontaties waren de verschillen minder groot. Een gemiddelde speler (62,5 procent) verloor bijvoorbeeld bij een directe telling 99,8 procent van de partijen tegen de topper, en volgens de tennistelling 98,7 procent.

De vraag of een bepaalde telling eerlijker is, is ook een kwestie van smaak, schrijft Hope op zijn blog. De directe telling maakt een basketbalwedstrijd soms saai, terwijl je bij tennis punten hebt die er echt toe doen. En juist dan doet de topspeler er een schepje bovenop. Dat effect zat dan weer niet in het computerprogramma van Hope. Maar misschien wel bij Bertens. Ze mag vandaag weer, als underdog. De Oekraïense Elina Svitolina is haar tegenstandster.

Lees ook:

Kiki Bertens heeft haar eeuwige twijfel overwonnen

Het lijntje komt net boven haar sok tevoorschijn. Kiki Bertens wil haar tatoeage, die normaal gesproken verscholen zit onder een ondersteunende brace, wel laten zien op deze middag in 2013. Ze schuift haar sok opzij in de kantine van de tennisclub van Berkel en Rodenrijs, de vereniging waar ze opgroeide en waar ook nu in 2018 nog altijd haar thuisbasis is. Lees hier het portret van Eline van Suchtelen over Bertens terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden