Waarom jongens niet meetellen

Dit jaar doen 171.834 kandidaten mee met het centrale eindexamen vbo, mavo, havo of vwo. Trouw volgt dit jaar kandidaten van veel verschillende nationaliteiten. Ze wonen in Amsterdam, maar hun wortels liggen elders.

Vandaag: Nederlands mavo op De Meer, door Sandra Domingos Costa. Haar wortels: Portugees.

In het lokaal zit nog een jongen te zwoegen. Hij had recht op extra tijd, maar heeft het niet officieel aangevraagd. De zwarte alpinopet zakt over zijn ogen. Als hij zich nou zo onzichtbaar mogelijk maakt, dan wint hij misschien nog een paar minuten.

Vorige week waren de leerlingen van de Amsterdamse mavo/vbo De Meer in groten getale naar de laatste lessen Nederlands gekomen. ,,Sommigen hadden wel drie of vier extra brieven geoefend, want ze waren toch nog wat onzeker en behoorlijk serieus.'' Rob Wijnmalen, docent Nederlands, bekijkt tevreden de opgaven. Op de brieven viel het meeste te scoren.

Aan de Radioweg deden de leerlingen van De Meer examen in het onderdeel 'functioneel schrijven'. Aan de andere kant van de straat werkten examenkandidaten aan opstellen. Wijnmalen bereidde zijn leerlingen voor op het schrijven van brieven en formulieren: ,,Wij hebben gekozen voor functioneel schrijven, omdat taal daarbij niet zo belangrijk is. Al kunnen ze nauwelijks een normale zin op papier zetten, ze kunnen wel punten halen op inhoud en opbouw.''

Jessica kon 'ongeveer wel wat verzinnen' toen ze een brief aan een imaginaire penvriendin moest schrijven over wat ze voor een invalide vriend had gedaan. Zelf heeft ze haar oudoom verzorgd die geestelijk en lichamelijk gehandicapt was. ,,Dan kookte ik en hielp ik hem met eten en aankleden.''

,,Wat maak je me nou, trut.'' Walter kijkt semi-beledigd als Naima verraadt dat hij examen op C- en niet op D-niveau heeft gedaan. Ze moesten een opstel schrijven waarvoor ze mochten kiezen uit tien onderwerpen. ,,Het was makkelijk.'' zegt Naima. Zij koos voor het onderwerp 'wapens op school': of je wel of niet mag fouilleren. Wel als er wapens zijn, vindt Naima, maar die zijn er bij hun niet. ,,Doe je handtasje dan open.''zegt Walter.

Sandra's opstel ging over het jaar 2000: 'hoe je de jaarwisseling hebt doorgebracht'. ,,We hebben Portugese dingen gegeten, zoals bolo rei, een vruchtentaart en buiten bij het café hebben we vuurwerk bekeken.'' Nancy schreef een opstel ,,over jongens en meisjes, waarom jongens niet meetellen.'' Ze is van leer getrokken tegen het rollenpatroon waarin meisjes altijd rustiger zouden zijn. ,,Bij ons in de klas kunnen we de jongens wel aan. Wij zijn feller. Als je zegt: ga even ergens anders zitten, dan doen ze dat. Echt waar.''

De jongens rond de tafel protesteren niet. De meisjes voeren het hoogste woord. Hatice wil eigenlijk architecte worden, maar gaat mbo-toerisme doen, want over vier jaar begint ze met haar zus een hotel in Turkije.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden