Waarom Jinek saai is en Graham Norton niet

We waren al heel wat gewend met tv-sterren die elkaar kietelen, maar Eva Jinek slaat alles. Presentatoren bij wie Jinek eerst zélf te gast was, verschijnen korte tijd later bij haar. In augustus was ze te zien in 'Linda's zomerweek', afgelopen weekend zat De Mol bij Jinek op de bank. Met Humberto Tan wist Jinek het Droste-effect te vervolmaken: in september portretteerde ze hem in 'Brandpunt profiel', op 10 oktober vroeg Tan haar voor 'RTL late night' en een dikke week later zat Tan al weer bij Jinek.

Veel hebben die gesprekjes niet om het lijf. Het is vooral bewieroking van elkaars unieke persoonlijkheid en elkaars fantastische shows. "Hoe komt het toch dat alles wat je aanpakt een succes wordt?", vroeg de KRO-gastvrouw zondag aan De Mol. "Omdat ik een nogal gemiddelde smaak heb", antwoordde De Mol bescheiden. Jineks conclusie was dat 'een einde aan Linda's triomftocht nog niet in zicht was'. Ik gun iedereen alle succes van de wereld, maar adoratie leidt tot voortkabbelend gebabbel en niet tot boeiende interviews. Jammer dat Jinek hieraan meedoet. Ze is tot meer in staat.

Kijkcijfers lijken doorslaggevend. Wie populaire sterren als Tan en De Mol weet te 'strikken', hoopt daar zelf een graantje van mee te pikken. Maar er speelt ook wat anders: de zwaar overbeviste vijver van interessante celebrities. Daar heeft Graham Norton, sinds kort op zondag bij de Vara, geen last van. Engelse en Amerikaanse sterren van wereldfaam schuiven bij hem aan: Denzel Washington, Hugh Grant, Dustin Hoffman. The Sunday Times meldde dat hij Cher onder zijn voorkeuzetoets heeft.

Ik zou het flauw vinden om te zeggen dat bij de BBC alles beter is. Jörgen Raymann, Paul de Leeuw en Paul Haenens alter ego Margreet Dolman kunnen hetzelfde als Graham Norton. Ze zijn, net als de BBC-host, nichterig grappig, 'stout', ad rem en 'onbeschoft' nieuwsgierig. Alleen, wie vragen ze als gast? Welke BN'er durft het aan om op de buis het loopje van Beyoncé na te doen, zoals comédienne Miranda Hart zondag presteerde bij Norton? En welke Gooise beroemdheid geeft een hilarische imitatie van 'Star wars'-ster Jar Jar Binks? De Britse acteur Benedict Cumberbatch keerde er pas zijn hand niet voor om. Daarnaast etaleerde hij ook nog even een spraakgebrek. Cumberbatch krijgt het Engelse woord voor 'pinguins' maar niet zonder haperen uit zijn mond. Hij zegt zoiets als 'pèngwens'. De acteur moest er zelf smakelijk om lachen.

Ook in 'The Graham Norton Show' krijgt de gast soms een veer op de hoed, maar dat gaat met zoveel (zelf)spot gepaard dat elke stroperigheid verdwijnt. Zo roemde Norton de Engelse filmster Timothy Spall als Oscar-kandidaat, maar de bejubelde zelf citeerde geamuseerd een recensie waarin hij werd omschreven als een 'dikke zak snot'. Never a dull moment bij Norton (overigens wel bij zijn Amerikaanse 'tegenhanger' Jimmy Fallon van 'The tonight show' - uitgezonden door BNN - wiens humor nogal flauw is).

Ironie, kom er eens om bij Jineks sterren-interviews. Host en gast willen vooral serieus overkomen, en daardoor zijn die gesprekken vaak zo voorspelbaar en saai. In Engeland is het normaal, zelfs een pre, om een beetje gek te zijn. Hier is het een schande.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden