NieuwsFlitsbetalingen

Waarom je niet meer hoeft te wachten op een overschrijving

Met een telefoon wordt een betaling verricht. Beeld ANP
Met een telefoon wordt een betaling verricht.Beeld ANP

Wie via Marktplaats een tweedehands fiets of keukentafel aanschaft, hoeft niet meer met een volle portemonnee met contant geld over straat. Betalen kan ook aan de deur via mobiel bankieren worden gedaan nu het geld na de overboeking direct op de rekening van de ontvanger staat.

Het moet veel mensen zijn opgevallen: de meeste overboekingen via internet- of mobiel bankieren komen sinds mei binnen vijf seconden aan op de rekening van de begunstigde. In de praktijk vaak binnen een fractie van een seconde. Ook gebeurt dat nu 24 uur per dag en zeven dagen per week.

Het gaat om betalingen tussen zeven Nederlandse banken die vrijwel het volledige betalingsverkeer voor hun rekening nemen. Momenteel is 75 procent van de overboekingen direct verwerkt. Dat moet eind dit jaar zijn uitgebreid naar 100 procent. Rabobank, ABN Amro, ING, SNS, Regiobank, ASN en Knab werken al sinds 2015 aan het snellere systeem, de zogeheten instant payments. Naar verwachting volgen ook overige banken, zoals Triodos en Bunq.

Voorheen konden alleen transacties binnen dezelfde bank op ieder moment verwerkt worden. Het betalingsverkeer van bank tot bank, van bijvoorbeeld SNS naar ING, lag buiten kantooruren en in het weekend stil. Dat is nu veranderd.

Volgens Gijs Boudewijn van Betaalvereniging Nederland is ervoor gekozen de nieuwe betaalverwerking geleidelijk te brengen. “Het is een nieuwe technologie, dus kunnen er nog kleine mankementen in het systeem zitten.” Bankklanten hoeven niet verontrust te zijn als hun overboeking tegen een mankement aanloopt, zegt Boudewijn. “Bij een technisch probleem is het geld niet weg, maar wordt de betaling gewoon via de oude manier verwerkt. Overboekingen lopen dan alleen wat vertraging op.” Eind 2019 moeten alle overboekingen direct verwerkt worden.

Salarisbetalingen

Het systeem wordt niet gebruikt bij betalingen die in grote hoeveelheden tegelijk plaatsvinden. Salarisbetalingen en incasso’s van bijvoorbeeld de zorgverzekeraar staan daarom in de meeste gevallen niet direct op de rekening. Dat zal op korte termijn niet veranderen. Betaalverzoeken via WhatsApp, zoals Tikkie van ABN Amro, worden wel meteen bijgeschreven.

De directe betaalverwerking is niet volledig nieuw. Sinds november 2017 komen ook sommige buitenlandse betalingen binnen Europa meteen op de rekening van de ontvanger. Europese banken kiezen zelf om deel te nemen, maar doen dit bij lange na niet allemaal, zegt Boudewijn. Volgens hem heeft snellere betaalverwerking elders in Europa vaak minder prioriteit.

Ook in het weekend

Buitenlandse betalingen worden niet binnen maximaal vijf, maar vijftien seconden verwerkt en hebben een limiet van 15.000 euro per transactie. “We hebben gelijk gezegd: ‘In Nederland gaan we het collectief, sneller en zonder limiet doen.’ In Nederland zijn net zoveel directe betalingen als in heel Europa”, zegt Boudewijn.

Vooralsnog is de snelle buitenlandse verwerking alleen mogelijk voor klanten van ABN Amro en Bunq. Voor klanten van andere banken, zoals ING, nog niet. “Onze focus ligt op Nederland, omdat onze meeste transacties in Nederland zijn. Maar we willen het ook voor buitenlandse betalingen mogelijk maken”, zegt woordvoerster Eva Hersbach van ING, die aangeeft dat het klanten positief reageren. “Vooral dat betalingen nu ook in het weekend worden verwerkt valt op. Daar krijgen we veel reacties op.”

Lees ook

Waarom de grote banken op tevredenheid een stuk lager scoren dan de kleintjes

Mensen die een rekening hebben bij een grote bank zijn veel minder blij met hun bank dan klanten van kleine partijen als Triodos en Knab. Hoe komt dat?

‘Banken verstrekken wel heel makkelijk krediet’

Door oprichting van een nutsbank, zoals vroeger de Postbank, gaan de huidige banken beter op hun maatschappelijke taak letten, zegt Casper de Vries, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden