Waarom je als vrouw een pak zou dragen

Doe iets, Els de Baan TIJD 9 dec 2017Beeld RV

Modekenner Els de Baan vraagt zich af of ze ook een vrouwenpak moet kopen. Veel vrouwen, zegt ze, doen het om in hun werk serieuzer genomen te worden. Maar is dat wel nodig? En wat is het verschil met een mannenpak?

De belangstelling voor een goed zittend vrouwenpak is groot. Als redenen hoor ik: ‘ik wil me professioneel kleden’, ‘je wordt serieuzer genomen’, ‘ik moet goed overkomen bij een sollicitatie’, ‘een presentatie, ik wil er gepolijst uitzien en meer autoriteit uitstralen’.

Oké, maar waarom zou je als vrouw een pak dragen dat gebaseerd is op de klassieke mannenoutfit? Nu genderneutrale toiletten en de roep om de invoering van schooluniformen discussies opwekken, vraag ik me af waarom we allemaal op elkaar zouden moeten lijken?

Fokke de Jong, oprichter van het succesvolle mannenpakkenbedrijf Suitsupply, opende onlangs ‘Suistudio’, een winkel en webshop met uitsluitend vrouwenpakken. Hij vindt mijn gendergeworstel onnodig. “Daar zijn we als bedrijf totaal niet mee bezig en onze klanten ook niet. Wij maken pakken waarin een vrouw zich lekker voelt. Die stoer en sexy tegelijk zijn. Met zo’n goed gesneden pak hoef je verder niet meer na te denken.” Zijn PR-medewerkster Kristina Barricelli gooit er nog een schepje bovenop. “Het is gemakkelijk, kost je geen kopzorgen en je dwingt respect af. Je kunt het combineren met wat je wilt. Met een T-shirt en sneakers communiceer je een andere boodschap dan met een nette blouse, maar hoe je het ook mixt, een pak helpt om jezelf powervol te presenteren.”

Beeld RV

Daarom dragen vrouwen die zich op hoog niveau moeten meten met mannen een pak. Angela Merkel combineert haar degelijke jasjes (die allemaal van hetzelfde basispatroon lijken gemaakt) met een donkere broek en Hillary Clinton verschijnt in uni, liefst in een felle kleur. Theresa May kiest naast keurige rokken met een jasje soms voor een zwierig mannelijk pak, bijvoorbeeld in Schotse ruiten van modeontwerpster Vivienne Westwood. Voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei ooit dat zij haar best deed om goed voor de dag te komen zonder dat haar kleren afleidden en onderwerp van gesprek werd. Een pak is dan zeker geschikt, ook in een zakelijke omgeving.

Maar in die kringen begeef ik mij niet dus waarom zou ik een pak dragen? Ik heb nooit gemerkt dat ik in mijn professie niet serieus genomen word vanwege mijn kleren. Wel draag ik graag ‘mannelijke’ broeken, bedenk ik ineens. En in de zomer kun je me uittekenen in een wijd vintage heren smokingoverhemd. Ongemerkt heb ik misschien al een gendergemengde garderobe.

In hoeverre lijkt het vrouwenpak eigenlijk op een herenmodel? Meesterkleermaker John Coenen helpt me. “De regel is dat je bij vrouwen altijd het lichaam volgt, dus dat kleren soepel over het lijf vloeien. Voor mannen maak je de ideale coupe. Dus een jasje geeft de drager letterlijk body doordat de mannelijke elementen zoals schouders en borst fors verstevigd worden. Daarvoor heb je voor het binnenwerk speciaal materiaal nodig zoals een weefsel met paardenhaar.” Wacht eens even; Suistudio zegt dat ze ook voor de damesjasjes paardenhaar gebruikt. Maar in de winkel blijkt dat er bij een enkel jasje ‘een paard overheen is gegaloppeerd’; het zit alleen bij de schouders en niet, zoals bij herencolberts, in het voorpand. Zodoende vallen de damesjasjes inderdaad soepel. Maar als ze die corrigerende verstevigingen van het herenpak missen, doen ze dan wel iets voor je lichaam? Zeker wel, maar de keuzes die je moet maken hangen af van je figuur. Een damesjasje moet geen ‘plank’ worden. Een goed gekozen rechtvallend model kan zwakkere punten verdoezelen. Een getailleerd jasje accentueert juist specifieke onderdelen of kan de aandacht verleggen.

Volgens Coenen hoort één van de knopen, bij zowel dames- als herenjasjes, omstreeks het smalste deel, de taille, te zitten. Bij de rechtvallende Suistudio jasjes wordt daarmee gespeeld, want de knopen zitten, net als de zakkleppen, wat hoger en ze volgen lichtelijk een X-lijn. Die lijkt afgekeken van de naoorlogse, zeer getailleerde New Look jasjes van Dior, die boven een wijde rok gedragen werden. Dat maakt ze vrouwelijker. Wel gek dat de bovenste knopen precies op de tepels zijn geplaats. Bij double-breasted jasjes van H&M, Zara en andere confectieketens is dit trouwens ook het geval.

Beeld RV

Coenen wijst me op de mouwlengte. “Bij mannen komt het overhemdmanchet er net onderuit, maar de vrouwenmouw is meestal korter. Dan kan ze pronken met haar sieraden of horloge.” Onderaan de mouwen van het traditionele herencolbert zitten doorgaans vier, inmiddels functieloze knoopjes. Deze knoopjes aan de damesmouwen van Suistudio kunnen open zodat je de mouw wat kunt opstropen. Dat staat eigenlijk best stoer en tegelijkertijd vrouwelijk.

Ik ben nog niet helemaal overtuigd dat ik een vrouwenpak nodig heb. Misschien kan de modegeschiedenis me iets leren? Wanneer zijn vrouwen begonnen met het dragen van pakken? Aanvankelijk waren het alleen vrouwen die zich wilden profileren binnen de dominante mannenwereld die een broek droegen. Halverwege de 19de eeuw vertoonden de Amerikaanse journaliste en vrouwenrechten-activiste Amalia Bloomer en schrijfster en feministe avant la lettre George Sand zich respectievelijk in een wijde en een rechtvallende broek. Ook bij fietsen en paardrijden werd onder de voetlange japon soms een broek gedragen. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw konden vrouwen uitsluitend een broek aan bij vrijetijdbezigheden. Een modieuze strandpyjama bij vertier aan zee, of naar zogenaamde pyjamaparty’s. Feestjes waarbij de man in avond-tenue verscheen en zij letterlijk in zijn satijnen pyjama aantrok.

Actrices Marlene Dietrich, Katharine Hepburn en Greta Garbo profileerden zich graag als dames waarmee viel te dollen, maar niet te sollen. Dietrich liet in de jaren dertig haar op mannenpakken gebaseerde kleren vervaardigen bij kleermakers op Savile Row, het bolwerk van Engelse traditie. De coupe was weliswaar aangepast aan haar vormen maar de ‘make en fit’ zijn dan nog klassiek mannelijk.

Pas toen couturier André Courrèges in 1964 op de Parijse catwalk een collectie met broekpakken voor alle uren van de dag lanceerde kwam er een omslag. Hij zei daarover: ‘De vrouw die mij interesseert behoort niet tot een bepaald lichaamstype. Maar ze leeft wel een bepaald soort leven. Zij is actief, beweegt snel, werkt, is doorgaans jong en modern genoeg om moderne, intelligente kleding te dragen.’ Zijn pakken waren in alle opzichten vernieuwend en beslist geen kopieën van mannelijke items.

Doe iets, Els de Baan TIJD 9 dec 2017Beeld RV

Dat kunnen we niet zeggen van de pakken die televisiepersoonlijkheid Mies Bouman vanaf eind jaren zestig droeg, of van de pakken die Yves Saint Laurent ietsje eerder introduceerde. Die zijn overduidelijk geïnspireerd op het mannenpak.

Toch hebben zowel Courrèges, Bouman als Saint Laurent geholpen om het vrouwenpak breed geaccepteerd te krijgen. Vanaf de jaren zestig staat het pak namelijk niet meer uitsluitend symbool voor mannelijke waarden. Dus waarom zou ik dan tobben over ‘vrouwenpak volgt mannenkostuum’ als die strijd al vijftig jaar is gestreden? Ik moet het vrouwenpak niet zien als een kopie van het mannenpak. Want het heeft een zelfstandige positie veroverd in de modewereld.

Op naar de winkel!

Waar te koop?

Suistudio is niet het eerste en enige bedrijf dat kwalitatief goede vrouwenpakken levert (prijzen tussen € 259 en € 399); ik zou ook elders terecht kunnen. Bijvoorbeeld bij Hugo Boss (ca. € 590) Ladress (ca. € 550) of suit-yourself (ca. € 340). In het goedkopere segment zijn onder meer bij Expresso en webwinkels Otto en Asos vrouwenpakken voor onder de € 100 te vinden. De gebruikte materialen en de kwaliteit zijn uiteraard van een ander niveau.

Waar u op moet letten

Wat zoekt u? Klassiek of modieus, zakelijk of meer casual? Welk model werkt voor u? Met een overslag (double breasted) of zonder? Recht of getailleerd? Kleur, dessin of ingetogen? Oordeel niet te snel. Laat u verrassen door ook modellen te passen die in eerste instantie ongeschikt lijken. Wilt u een pak als geheel of de jasjes en broeken onderling uitwisselen?

Kijk in uw kast waarmee u het pak kunt combineren. Denk ook aan schoenen en accessoires. Een tuxedo- of smokingmodel is altijd goed en raakt nooit uit de mode.

Onzeker om een pak te dragen? Neem een voorbeeld aan collega’s en andere professionals in de sector. Er zijn geen regels, wel een richtlijn: als het goed zit en u voelt zich er goed in, dan is het goed. Vermijd synthetische (stretch) materialen. Die gaan snel zweten, lubberen of krijgen glimplekken. Een soepele wolmix is geschikter.

Reageren?

Hebt u ook meer zin in zo’n pak in plaats van weer een kerstjurk? Mail het ons, in maximaal 120 woorden via tijdpost@trouw.nl

Beeld RV
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden