Waarom Japan Britse kerncentrales mag bouwen

investeringen | Japanse staatsbanken en Hitachi investeren 8,5 miljard euro in de bouw van twee Britse kerncentrales. Geen pro-bleem, vinden de Britten.

Met grote tegenzin ging de Britse regering in september akkoord met een Chinees-Frans voorstel voor de bouw van de nieuwe kerncentrale Hinkley Point in Somerset. Japanse partijen met soortgelijke plannen worden daarentegen allerhartelijkst ontvangen.

Gisteren werd bekend dat Hitachi en twee Japanse staatsbanken 8,5 miljard euro investeren in de bouw van twee kerncentrales bij Wylfa in Wales. Hun wordt geen strobreed in de weg gelegd. De Britten hebben alle reden de Japanners gunstig te stemmen.

Buitenlandse investeringen in 'essentiële infrastructuur' zijn sinds het Brexit-referendum en het aantreden van premier Theresa May omstreden in Groot-Brittannië. Dat bleek vooral uit een zomerse ruzie rond het project Hinkley Point, waarde zo'n 23 miljard euro. Dat was vorig jaar, onder de vorige premier David Cameron, enthousiast uitbesteed aan een combinatie van het Franse staatsbedrijf EDF en het Chinese staatsbedrijf CGN (China General Nuclear Power Corporation).

Vlak na haar aantreden liet May weten dat ze dat project uit 'veiligheidsoverwegingen' zou heroverwegen. Misschien was het toch niet zo'n goed idee China invloed te geven op een vitaal onderdeel van de Britse energievoorziening, zo luidde de argumentatie.

Uiteindelijk werd een nieuw akkoord gesloten, met onder meer een vetorecht voor de Britse regering als EDF zou besluiten zijn meerderheid in het project te verkopen.

Japanse invloed is de Britten blijkbaar liever dan Chinese. In ieder geval kennen de partijen elkaar goed: Japan heeft Groot-Brittannië altijd gebruikt als poort naar Europa. De helft van alle Europese investeringen vanuit Japan loopt via Groot-Brittannië en dat huisvest dan ook meer dan duizend Japanse ondernemingen. Die bieden werk aan ruim 140.000 Britten.

Een van die ondernemingen is Hitachi Horizon Nuclear Power, dat in 2012 ontstond toen Hitachi het Horizon-project overnam van de Duitse concerns RWE en E.on. Horizon ontwikkelt kerncentrales op twee locaties: in het noorden van Wales en even boven Bristol.

Hitachi, dat ook meebouwde aan de kerncentrales van Fukushima in Japan, moest alleen nog op zoek naar financiering. Geen eenvoudige opgave, zo bleek, in die eerste jaren na de ramp in maart 2011 met de Fukushima-centrales.

Onder het bewind van premier Abe maakte Japan korte metten met alle bezwaren tegen kernenergie. Investeren gaat boven alles. Daarmee werd ook de weg vrijgemaakt voor de twee Japanse staatsbanken die nu meedoen.

Wellicht heeft de Brexit het Horizon-project het laatste zetje gegeven. De beslissing van de Britten om de Europese Unie te verlaten, leidde tot grote bezorgdheid in Japan. Hun grootste vrees was tariefmuren tussen Groot-Brittannië en de rest van Europa. Die zouden dan minimaal de helft van alle Japanse investeringen in Europa treffen. Autobouwer Nissan dreigde al te vertrekken.

Blijf alsjeblieft, smeekt de Britse regering sindsdien Japanse bedrijven. Dan is het dus lastig tegelijkertijd Japanse investeringsplannen af te wijzen. Zelfs als het om 'essentiële infrastructuur' gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden