Waarom is uitgerekend zij de katholieke spreekbuis?

Mariska de Haas, woensdagavond in Pauw en Witteman

Ze heeft altijd een antwoord klaar en is overtuigd rooms-katholiek. Mariska de Haas lijkt de aangewezen persoon om in talkshows het katholieke geloof te verdedigen. Schijn bedriegt, vinden katholieken. 'Ze doet ons geloof voor de zoveelste keer achterlijk overkomen.'

Woensdagavond schoof De Haas, hoofdredactrice van het orthodoxe Katholiek Nieuwsblad, opnieuw aan bij Pauw en Witteman. Waarom eigenlijk zij en niet Antoine Bodar of 'podcastpriester' Roderick Vonhögen?

De Haas 'staat in de iPhone-contacten van Jeroen Pauw, onder de C van christengekkie', sneert redacteur en schrijver Eric van den Berg op het online geloofsplatform Katholiek.nl.

De Haas is niet onomstreden: in 2010 stuurde ze VVD-politica Jeanine Hennis Plasschaert een vlammende open brief over het abortusbeleid van haar partij. Daarmee veroorzaakte ze op Twitter en in de reactiekolommen van nieuwssites een storm van kritiek.

'Geen gevoel voor empathie'
Ook haar optredens in talkshows gaan zelden ongemerkt voorbij. Op Twitter maakt ze de tongen los - bijvoorbeeld bij rooms-katholieken die haar te orthodox en te zelfverzekerd vinden.

In Pauw en Witteman discussieerde ze gisteren met Barbara Barend over duomoederschap. Een dergelijke ouderschapsconstructie moet kunnen, vond Barend (die met haar echtgenote ook duomoeder is). Wat De Haas betreft is het juist tegennatuurlijk. Het leverde een scherp debat op.

Het enige dat telt is dat een kind in een liefdevolle situatie opgroeit, meende Barend. 'Nee', riposteerde De Haas fel, 'dat is bij een hond'. Volgens de hoofdredactrice heeft een kind meer dan dat nodig - een opvoeding van een biologische vader bijvoorbeeld.

'Houding van kerk is veel genuanceerder'
De Haas versimpelt het kerkelijke standpunt over dit soort zaken, meent Van den Berg. 'De rooms-katholieke kerk heeft een uiterst genuanceerde en positieve houding wat betreft de opvoeding van kinderen.' Daarin staat het traditionele vader-moeder-gezin inderdaad centraal.

Maar: 'de onlangs overleden kardinaal Martini vond daarnaast dat een duurzame en trouwe vriendschap van mensen van het gelijk geslacht zijn waarde heeft.' De katholieke oppositie tegen duomoederschap is dus niet zo fel en breed gedragen als die van De Haas.

Gesprek van de dag op Twitter
'Geen enkele keer slaagt ze erin naar de katholieke leer en praxis te verwijzen', moppert Van den Berg. 'Het beeld dat De Haas creëert is dat katholieken anderen de maat nemen. Dat niet strookt met de werkelijkheid.'

Op Twitter lijkt de kritiek op De Haas groter dan ooit. De uitzending was zelfs donderdagmiddag (bijna een dag later) nog 'trending topic', een van de meest besproken onderwerpen op Twitter.

Wat wielrenner Johnny Hoogerland betreft is De Haas 'het allerdomste wijf ooit'. 'Volgens mij zorgt Mariska de Haas in haar eentje voor meer kerkverlating, dan Darwin, Dawkins en Dan Brown bij elkaar', twittert historicus Ewout Klei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden