Waarom is instemming van de FNV zo belangrijk voor Kamp?

Minister Henk Kamp (voor midden, Sociale Zaken) ontving de top van werkgeversorganisaties en de vakbeweging dinsdag op zijn ministerie voor overleg. Beeld ANP
Minister Henk Kamp (voor midden, Sociale Zaken) ontving de top van werkgeversorganisaties en de vakbeweging dinsdag op zijn ministerie voor overleg.Beeld ANP

Het pensioenoverleg moddert maar voort. Wanneer komen we er eindelijk uit? Het woord is vandaag aan politiek Den Haag.

Niets is zeker, maar vandaag debatteert de Kamercommissie voor sociale zaken over het pensioenakkoord. Minister Kamp zoekt politieke steun voor zijn wetsvoorstel, dat vooralsnog gebaseerd lijkt te worden op het akkoord.

Op steun van PVV, SP, D66 en GroenLinks hoeft hij niet te rekenen. De eerste twee willen helemaal niet dat de pensioenleeftijd omhooggaat, de laatste twee dat het een tandje sneller gaat. Maar ook de PvdA, CDA en ChristenUnie gaan niet zomaar mee.

De PvdA wil dat Kamp zorgt voor een goede overbruggingsregeling voor mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering, CDA en ChristenUnie willen meer aandacht voor de risico's die jongeren lopen in hun pensioen.

Uiteindelijk zullen de Tweede en Eerste Kamer moeten instemmen met het wetsvoorstel. De Raad van State moet er ook nog over adviseren. Dit hele proces kan wat Kamp betreft niet snel genoeg gaan want de eerste bezuinigingen op de aanvullende pensioenen staan al in 2013 ingeboekt.

Is het noodzakelijk dat alle vakbonden binnen de FNV instemmen?

Wil het pensioenakkoord onverkort worden overgenomen als wetsvoorstel, dan moet de meerderheid van de FNV-leden zich achter het akkoord scharen. De sleutelrol is hierin weggelegd voor FNV Bouw, de kritische bond die beweegt tussen het 'ja'-kamp van 16 kleinere bonden en het 'nee'-kamp van Bondgenoten en Abvakabo.

FNV Bouw vindt de concessies die Kamp dinsdag deed 'hoopvol', maar wil eerst de doorrekeningen voor mensen met een zwaar beroep zien. De bond zal morgen of zaterdag positie innemen. Maandag zal het akkoord in stemming gebracht moeten worden tijdens de federatieraad van FNV. Stemt Bouw dan ook tegen, dan kan de FNV niet meegaan met het akkoord.

Minister Kamp zal dan een heel ander wetsvoorstel naar de Kamer sturen, dat niet gesteund wordt door werknemers. Als dat gebeurt zullen alternatieve coalities in de Kamer proberen om met eigen meerderheden een verdergaande AOW-verhoging voor elkaar te krijgen. Dat kan een coalitie zijn van VVD, PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP. Of die partijen zonder de PvdA.

Waarom is die instemming van de FNV dan zo belangrijk voor Kamp?

Werkgevers en werknemers hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de pensioenen. Het is geld dat zij bij elkaar hebben gespaard. Het wordt dus een stuk makkelijker om zaken voor elkaar te krijgen als de sociale partners er achter staan.

Het is voor het imago van Kamp en voor toekomstige onderhandelingen met sociale partners ook beter om hier samen uit te komen. Bovendien, het alternatieve plan zonder het pensioenakkoord is veel beperkter. Dat gaat over een verhoging tot 66 jaar en niet verder. Of het de partijen lukt om het eens te worden over een verdere verhoging van de pensioenleeftijd, is dan niet zeker.

Wat heeft Kamp voor concessies gedaan aan de vakbeweging?

Kamp gaat de werkbonus aanpassen. Dat is een regeling waarbij mensen die langer doorwerken een extraatje krijgen: 5000 euro voor de lage inkomens, 9000 voor de middeninkomens en 15.000 voor de hoge inkomens. Die bonus wordt een 61 plus-bonus. Wie op 61, 62, 63 en 64 jaar doorwerkt krijgt in totaal 8000 tot 9000 euro bonus, ruim 2000 per jaar. Onafhankelijk van het inkomen. Dat pakt dus beter uit voor mensen met lage inkomens.

De middeninkomens hebben vooral iets aan de Vitaliteitsregeling, de voormalige levensloopregeling. Hierin kun je maximaal 5000 euro per jaar, in totaal 20.000 euro, fiscaal vriendelijk sparen. Dit geld mag voor vroegpensioen gebruikt worden.

Waarom zijn die concessies voor Bondgenoten en Abvakabo te gering?

Wat betreft de werkbonus: niet iedereen is in staat om die volledig op te bouwen. Mensen die in deeltijd werken of ziek of werkloos zijn, slagen daar niet in. De geste van Kamp komt alleen volledig ten goede aan samenlevenden die beiden fulltime werken.

De Vitaliteitsregeling biedt volgens de twee bonden geen soelaas aan de lage inkomens, omdat die niet de financiele ruimte hebben om geld opzij te zetten.

Wat betekent het voor de FNV als Bondgenoten en Abvakabo maandag voet bij stuk houden?

Het tast de positie als belangrijkste gesprekspartner namens de werknemers in de polder aan. Agnes Jongerius spreekt als voorzitter van de vakcentrale ineens niet meer namens de twee grootste bonden. Op andere thema's binnen de sociale zekerheid kan de FNV zo wel eens aan invloed verliezen.

Het ontslagrecht zou na de pensioenen wel eens het volgende hete hangijzer kunnen worden. Ook hierin nemen Bondgenoten en de vakcentrale een andere positie in. Willen werkgevers en minister Kamp met de werknemers afspraken kunnen maken, dan hebben ze aan Jongerius alleen niet meer genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden