Waarom is het stil in mijn moslimwereld?

"Onder de gewone mensen in de islamitische wereld heerst een diepe overtuiging dat hun islam niet zo verschrikkelijk is. Maar zij hebben noch de kennis en argumenten, noch de middelen om hun stem te laten horen."Beeld anp

Moslims hebben nooit hun werkelijke religieuze en morele problemen onder ogen gezien, betoogt Afra Jalabi, publiciste uit Syrië.

Een troep moordenaars stormde het gebouw van het Franse satireblad Charlie Hebdo binnen en vermoordde in koelen bloede twaalf personen. Deze aanslag, die duidelijk tot doel had zoveel mogelijk redacteuren van het blad te vermoorden, werd begaan in naam van de islam en de profeet Mohammed. Het is een ideologisch geïnspireerde terreurdaad, begaan in naam van de moslimgemeenschap.

Niets kan het doden van schrijvers en artiesten rechtvaardigen, wat zij ook geschreven of gemaakt hebben. Wanneer iemand vermoord wordt die nooit een ander enige fysieke schade heeft toegebracht, dan moeten we daar heel duidelijk stelling tegen nemen.

Vervolgens kun je het dan hebben over de context en over wat de slachtoffers misschien verkeerd hebben gedaan. We kunnen niet stil blijven als een dergelijke terreurdaad in onze naam begaan wordt. En ons de microfoon laten ontnemen door een stel vulgaire bandieten die zich niks anders kunnen bedenken dan hun toevlucht nemen tot moord.

Gemaskerd gezicht
Een handvol bandieten heeft de goede naam en de geschiedenis gekaapt van alle moslims op de wereld. Onze islam met zijn rijke geschiedenis, met zijn diverse stromingen en literatuur van veertien eeuwen. Die hele islam wordt nu gereduceerd tot een gemaskerd gezicht en een bloederig mes. Tot een pistool in het gezicht van een man die smeekt voor zijn leven.

Onder de gewone mensen in de islamitische wereld heerst een diepe overtuiging dat hun islam niet zo verschrikkelijk is. Maar zij hebben noch de kennis en argumenten, noch de middelen om hun stem te laten horen. En zij die wel de middelen en argumenten hebben om deze woekerende ziekte een halt toe te brengen, stellen alles in het werk om dit te voorkomen.

De Koran. Beeld thinkstock
De Koran.Beeld thinkstock

Verborgen vijandigheid
In een tijd waarin de hele mensheid de vrijheid van expressie en religie heeft omarmd, is de officiële leer van de islam nog steeds een obstakel voor die vrijheid. En dat is des te tragischer als je je bedenkt dat de vrijheid van geloof in de Koran centraal staat. De Koran zegt immers heel duidelijk: "Er is geen dwang in religie".

Hedendaagse moslimgeleerden pretenderen dat de islam op goede voet staat met de moderne wereld. Maar in feite houden zij hun vijandigheid ten opzichte van de moderne wereld verborgen. Ondanks bibliotheken vol krampachtige verzoeningspogingen, hebben moslims nooit hun werkelijke religieuze en morele problemen onder ogen gezien. En hier heb ik het over meer dan religie alleen. Ik heb het over de hele culturele situatie in de Arabische wereld, die maar blijft vasthouden aan zijn tribale mentaliteit en aan vechten en moorden als middel om onenigheid of conflicten te beslechten.

Valse glimlach
De hele wereld heeft onvoorwaardelijk zijn handtekening gezet onder internationale mensenrechtenverdragen. Maar in de Arabische wereld deden we het met hypocrisie en een valse glimlach. De Arabische machthebbers ondertekenden de verdragen terwijl ze gewetenloos hun zweep en tanks achter de hand hielden. De religieuze gezagsdragers onderschreven ze, terwijl ook zij hun zwaard en boerka verborgen achter stapels vergeelde boeken.

Liefde voor de profeet
Niet ver daarvandaan stonden de burgers, mannen en vrouwen. Ze deden niks en niemand vroeg om hun mening. De machthebbers en religieuze gezagsdragers waren eensgezind in hun voornemen de mensen hun vrijheid te onthouden.

Terwijl zij op de vlucht sloegen, riepen de plegers van de aanslag in Parijs "Wij hebben de profeet Mohammed gewroken!". Onze liefde voor de profeet Mohammed moeten we tot uitdrukking brengen door ons moreel te gedragen in de tijd waarin we nu leven. Niet door anderen te verwonden en te vermoorden.

Afra Jalabi is een Syrische columniste. Ze publiceert regelmatig op de Arabische website van RNW, voorheen de Wereldomroep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden