Opinie

Waarom IS bestrijden maar de PKK niet?

Een lid van de PKK bij een wegversperring in Cirze, in het zuidoosten van Turkije, nabij de Syrische grens. Beeld anp
Een lid van de PKK bij een wegversperring in Cirze, in het zuidoosten van Turkije, nabij de Syrische grens.Beeld anp

De zaak Fréderike Geerdink, die in Turkije juridisch wordt vervolgd, laat zien hoe selectief het Nederlands antiterreurbeleid is, vindt Armand Sag, historicus en onderzoeker.

Door de aanslagen in Parijs is iedereen in rep en roer. In vrijwel alle landen worden terreurorganisaties hard aangepakt. Er wordt op geen enkele manier meer tolerantie getoond. Zelfs mensen die 'slechts' sympathiseren met terreur worden uit voorzorg opgepakt. De detentie van enkele minderjarige schoolkinderen in Frankrijk, is hier een voorbeeld van.

Zelfs mensen die opruiende teksten op internet schrijven, ontkomen er niet aan. Ook in Turkije worden deze mensen nu harder aangepakt. Hierdoor werd de al bijna negen jaar in Turkije woonachtige Fréderike Geerdink, een Nederlands staatsburger, opgepakt voor haar artikelen. Twee recente artikelen zijn 'Stop met het labelen van PKK-strijders als terroristen' en 'Een blijvend staakt-het-vuren? Ik zou teleurgesteld zijn'. Hierin stelt Geerdink dat PKK'ers geen terroristen zijn, maar opkomen voor de rechten van de Koerden. En dat zij teleurgesteld zou zijn als PKK zou stoppen met geweld.

Activiste
Voor Turken is Geerdink dan ook een felle terreursympathisante. Nu is er ook meer aan de hand rondom Geerdink dan zij doet voorkomen. Zij schrijft namelijk onder meerdere petjes.

Er is Geerdink de blogster, maar er is ook Geerdink de activiste. Laatstgenoemde zet zich in voor de Koerden en vertoont daarbij sympathie voor de Koerdische terreurgroep PKK op haar blog 'Kurdish Matters' (Koerdische Zaken). Hierbij provoceert ze ook steevast. Een voorbeeld is toen zij de Turkse stad Diyarbakir en hun voetbalclub Diyarbakirspor, respectievelijk het Oud-Griekse 'Amed' en 'Amedspor' noemde. Ultranationalistische Koerden weigeren namelijk Turks te praten en gebruiken derhalve de oude benamingen van Turkse steden.

Het is te vergelijken met het gebruiken van de Latijnse naam Trajectum en FC Trajectum voor Utrecht en FC Utrecht door (pak hem beet) Nederturken. Want net als de Turken niks te maken hebben met de Romeinen, hebben Koerden niks te maken met de Grieken uit de Oudheid. Dit wordt dus gezien als een pesterijtje door de Koerden, waar Geerdink aan meedoet.

Begrip
Stel dat een Nederlandse blogger in Frankrijk zou stellen dat de daders van de recente aanslagen in Parijs eigenlijk geen 'terroristen' zijn, maar "opkomen voor de rechten van de onderdrukte moslims in Europa". En dat hij (of zij) "teleurgesteld zou zijn als IS zou stoppen met geweld"? Zou men dan ook stellen dat het om 'journalistieke vrijheid' gaat?

Wij eisen in principe dat alle terreurorganisaties en hun sympathisanten aangepakt worden, maar tonen ineens begrip als het om terreurgroepen gaat die een ander doelwit hebben. Want waar IS als voornaamste doelwit Europese samenlevingen heeft, richt PKK zich op alles wat met Turkije te maken heeft. De gemiddelde Nederlander heeft daardoor niet veel te vrezen van PKK, maar wel van IS. Voor de gemiddelde Turk is het precies andersom.

EU-terreurlijst
Veel Nederturken vinden het opmerkelijk dat IS actief bestreden wordt, maar PKK wordt gedoogd. Doordat Nederland onderscheid maakt - ook al staan zowel PKK als IS op de EU-terreurlijst - ontstaat er polarisatie tussen Nederlanders enerzijds en Nederturken anderzijds.

Laatstgenoemden uiten steeds meer kritiek op de Nederlandse maatschappij, getuige Nederturkse internetfora. Veel Turken vragen zich af waarom Nederland steun verwacht in de strijd tegen IS, maar zelf niks doet tegen PKK. Willen we de voedingsbodem voor anti-Nederlandse retoriek wegnemen, dan moeten we eens kritisch naar ons beleid kijken. Indien wij standvastig en consistent handelen ten opzichte van terreurgroepen, zonder onderscheid te maken naar de etnische afkomst van hun slachtoffers, komen we al een heel eind.

Armand Sag: promovendus geschiedenis verbonden aan het Instituut voor Turkse Studies in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden