Waarom Iowa enorm belangrijk én niet zo heel belangrijk is

null Beeld reuters
Beeld reuters

Na maanden non-stop campagnevoeren beginnen in de VS vandaag de voorverkiezingen bij de Republikeinen. In de staat Iowa bepalen zo'n 100.000 kiezers wie hun favoriet is. De uitslag is breaking news en zeer bepalend voor het verloop van de race. Maar toch is Iowa ook weer niet zo belangrijk.

Sebastiaan Timmermans

Als vannacht de uitslagen binnenrollen, wordt niet zozeer op de winnaars als wel op de verliezers gelet. Want de Republikeinse voorverkiezingen zijn in feite één grote afvalrace, waarbij de ene na de andere kandidaat de handdoek in de ring gooit.

Dat gebeurt soms al voordat er ook maar een stem is uitgebracht (denk maar aan Herman Cain), en dat zal vermoedelijk ook vannacht gebeuren. Als je als kandidaat vandaag erg slecht scoort, heb je namelijk afgedaan. De media zullen amper over je berichten, geldschieters haken af, vrijwilligers blijven weg.

Momenteel bungelen Michele Bachmann en Jon Huntsman onderaan in de peilingen. Bachmann won deze zomer nog een belangrijke opiniepeiling in Iowa, maar is sindsdien, dankzij talloze blunders, ver weggezakt. Waarnemers verwachten dat de kans groot is dat zij het na vanavond voor gezien houden. De kandidaten zelf ontkennen dit natuurlijk hartgrondig.

Kleine staat, weinig kiesmannen
Voor de winnaar van vanavond betekent dit een mooie opsteker. Zijn (het wordt vrijwel zeker een hij) campagne krijgt 'momentum', maar is er nog lang niet. Iowa is maar een kleine staat en niet enorm representatief. Volkskrant-correspondent Arie Elshout beschreef het vandaag als '100.000 oudere, blankere en welgesteldere Amerikanen' die hun stem uitbrengen.

Dat doen ze niet door middel van een stembiljet in te vullen, maar door middel van een 'caucus', een soort buurtvergadering. Supporters van een kandidaat houden een korte speech, waarna de kiezers de naam van hun kandidaat op een papiertje schrijven en in een doos stoppen.

Elke kandidaat krijgt evenveel kiesmannen als het percentage stemmen dat er op hem of haar is uitgebracht. In totaal worden er vanavond 25 kiesmannen verdeeld. Om de presidentskandidaat te worden moet een kandidaat 1.144 kiesmannen winnen. Iowa is wat dat betreft maar een kleine factor. Iowa heeft ook nog 3 kiesmannen te verdelen die door Republikeinse politici worden vertegenwoordigd. Zij stemmen meestal voor de kandidaat die in hun district de meeste stemmen krijgt, maar dat hoeft niet.

Waarschijnlijk zal de strijd vandaag tussen Mitt Romney, Ron Paul en Rick Santorum gaan. Als zij het zo goed doen als de peilingen beloven, gaat hun jacht op het Witte Huis flitsend van start. De volgende verkiezingen zijn in de staat New Hampshire. Daar heeft Mitt Romney een torenhoge voorsprong. Die voorverkiezingen zijn volgende week dinsdag.

Campagnebijeenkomst van Mitt Romney, die de beste kansen lijkt te hebben om Iowa te winnen. Beeld ap
Campagnebijeenkomst van Mitt Romney, die de beste kansen lijkt te hebben om Iowa te winnen.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden