Waarom in het Witte Huis zoveel ontslagen vallen

null Beeld Trouw SS
Beeld Trouw SS

Werken voor Donald Trump is een onzeker bestaan. In ruim een halfjaar vloog een behoorlijk aantal hoge medewerkers de laan uit. Wie waren het en waarom moesten ze weg?

Bas den Hond

De amateurs

null Beeld Trouw SS
Beeld Trouw SS

Officieel moest Anthony Scaramucci, de kersverse directeur communicatie van het Witte Huis, maandag aftreden omdat hij tegen een redacteur van The New Yorker had gescholden over zijn personeel en de toenmalige stafchef Reince Priebus (zie ook: De Republikeinen), daarbij uitdrukkingen gebruikend die op de Amerikaanse televisie en in kranten niet getolereerd worden.

Maar in feite was zijn fout een andere: praten met een journalist, denkend dat het onder ons is, zonder daarbij de magische woorden 'off the record' te gebruiken. Iedereen in de mediawereld weet dat - maar Scaramucci komt niet uit die wereld. Hij is een zakenman, die voor en na de campagne op televisie enthousiast de lof van de president zong. Bij Trump wekte dat kennelijk het vertrouwen dat hij de Amerikanen zou kunnen uitleggen hoe goed hij bezig is. Maar de nieuwe stafchef, John Kelly, dacht daar anders over.

Sean Spicer, de woordvoerder van Trump en voor en na de periode van Mike Dubke als directeur communicatie zelf belast met het beleid op dat gebied, vertrok met slaande deuren. Spicer was wel een ervaren voorlichter, voor de Republikeinse partij. Maar in feite was ook hij een beginneling als het erop aankwam het woord te voeren voor Donald Trump. Hij verloor bij de journalisten met wie hij moest werken al zijn krediet toen hij direct na de inauguratie op last van zijn baas beweerde dat de menigte die in Washington de plechtigheid bijwoonde, de grootste ooit was.

De Republikeinen

null Beeld Trouw SS
Beeld Trouw SS

De keuze van Reince Priebus als stafchef stelde velen gerust over Trump: de wispelturige miljardair, nog niet zo lang geleden een Democraat, zou door het voor hem onbekende terrein van politiek en beleid worden gegidst door de ex-voorzitter van de Republikeinse partij. Die was juist prima op de hoogte van wat de partij wilde en met wie je moest praten om te bereiken wat de president voor ogen stond.

Maar van een stafchef wordt ook verwacht dat hij zorgt dat het Witte Huis een goedlopende machine is, die zorgt dat de president precies de goede informatie en vragen krijgt. Daarvoor kreeg Priebus in de praktijk niet de macht. Hij werd afgelopen vrijdag ontslagen, maar dat zijn dagen geteld waren was al eerder duidelijk, nadat Anthony Scaramucci bij zijn aanstelling gedaan kreeg dat hij direct onder de president zou vallen.

Ook Priebus' eerder vertrokken plaatsvervanger Katie Walsh en directeur communicatie Mike Dubke werden onder de Republikeinse partijgangers gerekend. Daarvan zijn er nu in het Witte Huis nog maar weinig over.

De Ruslandvrienden

De Ruslandvrienden Beeld Trouw SS
De RuslandvriendenBeeld Trouw SS

Nooit was iemand zo kort adviseur nationale veiligheid als Michael Flynn. En hij had nog korter gediend als Trump hem niet nog een tijdje de hand boven het hoofd had gehouden, nadat bleek dat hij onwaarheid had gesproken over een onderhoud met de Russische ambassadeur. Plaatsvervangend minister van justitie Sally Yates (zie ook: De verzetshelden) had de advocaat van het Witte Huis daarover ingelicht, maar pas toen weken laten de media erachter kwamen moest Flynn vertrekken. Het was de eerste van vele onthullingen die niet rechtstreeks bewijzen, maar wel de verdenking wekken dat Trump of zijn medewerkers wisten dat Rusland hem aan het helpen was president te worden. Dat gebeurde door het hacken van de computers van de Democraten en de campagne van Hillary Clinton en het verspreiden van nepberichten die ongunstig waren voor haar en gunstig voor Trump.

Flynns benoeming baarde opzien, omdat in die rol meestal een burger wordt benoemd. Flynn was generaal, zijn laatste functie was hoofd van de militaire inlichtingendienst. Hij was ontslagen door president Barack Obama, die Trump zou hebben gewaarschuwd hem niet in dienst te nemen.

Na het vertrek van Flynn vertrok ook zijn naaste medewerker, K.T. McFarland. Zij zou het niet hebben kunnen vinden met Flynns opvolger, H.R. McMaster. Maar ontslagen werd ze niet - ze werd voorgedragen als ambassadeur van de VS in Singapore.

De verzetshelden

De verzetshelden Beeld Trouw SS
De verzetsheldenBeeld Trouw SS

Dat Sally Yates niet lang minister van justitie zou blijven, stond wel vast. Ze nam de post waar in afwachting van de benoeming van de nieuwe minister die Trump wilde, Jeff Sessions. Maar ze werd ontslagen toen ze weigerde, Trumps reisverbod voor vluchtelingen en reizigers uit een aantal overwegend islamitische landen voor de rechter te verdedigen. Het maakte haar een held voor degenen die zich zorgen maken over Trumps presidentschap.

James Comey leek nog ruim zes jaar te gaan te hebben als directeur van de FBI, want dat is geen politieke functie. Voor de verkiezingen kreeg hij kritiek van de Democraten, omdat hij zich kritisch uitliet over het onvoorzichtige (maar volgens hem niet strafbare) omgaan met e-mail door Hillary Clinton. Officieel was dat ook de reden dat Trump hem ontsloeg, maar in een interview gaf de president al snel toe dat hij vond dat Comey te enthousiast onderzoek deed naar 'dat Rusland-ding' (zie ook: De Ruslandvrienden).

Medio juli vertrok Walter Shaub als hoofd van het bureau voor overheidsethiek. Hij had Trump krachtig bekritiseerd om zijn weigering afstand te doen van zijn bedrijf. Omdat hij verder geen bevoegdheid had er iets aan te doen nam hij ontslag, een halfjaar voor zijn benoeming afliep.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden