Opinie

Waarom ik niet wil debatteren over het 'Marokkanenprobleem'

Linda Voortman (GroenLinks) praat met asielzoekers in de Vluchtkerk in Amsterdam. Samen met andere Kamerleden bracht zij in maart de nacht door in de kerk uit solidariteit met de daar verblijvende uitgeprocedeerde vluchtelingen. Beeld anp
Linda Voortman (GroenLinks) praat met asielzoekers in de Vluchtkerk in Amsterdam. Samen met andere Kamerleden bracht zij in maart de nacht door in de kerk uit solidariteit met de daar verblijvende uitgeprocedeerde vluchtelingen.Beeld anp

Dat de crisis ons allemaal hard raakt, is duidelijk. Maar migranten worden nóg harder geraakt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek concludeert dat de werkloosheid onder niet-westerse migranten drie keer hoger is dan onder autochtonen en dat migrantenkinderen vaker opgroeien in armoede. Migranten zitten vaker in de problemen, maar er is ook een andere kant: migranten veroorzaken namelijk ook vaker problemen. De criminaliteitsstatistieken liegen er niet om.

Linda Voortman

In Nederland is geen politiek correcte clubje meer te vinden dat de integratieproblemen verhult. Dat de problemen tegenwoordig worden benoemd, is een stap vooruit. Maar het is belangrijk dat de problemen dan wel goed worden benoemd. Neem de incidenten op het voetbalveld waar grens- en scheidsrechters worden bespuugd en mishandeld, soms met een gruwelijke afloop tot gevolg. De impact daarvan is zo groot dat het de hele voetbalwereld raakt. Het is duidelijk dat de daders moeten worden gepakt en bestraft. Maar wie zijn de daders? Zijn dat de jongens die een grensrechter dood hebben getrapt of is dat - zoals Wilders beweert - de schuld van een hele bevolkingsgroep?

Dit groepsdenken en stigmatiseren is voor GroenLinks de reden om vandaag niet deel te nemen aan het door de PVV aangevraagde debat over het zogeheten 'Marokkanenprobleem'. Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. Wie individuen opsluit in een gemeenschap lost de integratieproblemen niet op. Sterker nog: wie blijft steken in groepsdenken draagt bij aan het creëren van tegenstellingen. Wie het probleem serieus neemt, voert het debat over geweld in de voetbalwereld, verbeteringen aan de jeugdzorg en de alsmaar toenemende werkloosheid. Dit zijn de debatten waar GroenLinks graag aan mee doet. Want serieuze problemen verdienen serieuze oplossingen.

Enkele weken geleden nog werden drie ministers door de PVV naar de Tweede Kamer gesommeerd: minister Asscher (Sociale Zaken), minister Blok (Wonen) en minister Plasterk (Binnenlandse Zaken). Onderwerp van discussie waren enkele nieuwbouwwoningen in Amsterdam met een extra watersluiting en een gemeenschappelijke schotelantenne. Kortom: woningen die rekening houden met wensen van moslims. Je zou toch hopen dat deze ministers zich in deze crisistijd kunnen bezighouden met de oplopende werkloosheid, de vastgelopen woningmarkt en de exorbitante salarissen in de publieke sector?

Hét Marokkanenprobleem bestaat niet. De economische en ecologische crises zijn levensecht. Ik roep mijn collega-Kamerleden die vandaag wél deelnemen aan het debat over het zogenaamde Marokkanenprobleem op om het zo kort mogelijk te houden. Laat dit Kabinet zich snel weer richten op de echte problemen van deze tijd.

Linda Voortman, Tweede Kamerlid GroenLinks

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden