Waarom het wassen van kussens zo belangrijk is

null Beeld

Een derde van het gewicht van je kussen kan bestaan uit beestjes, dode huidcellen, huisstofmijt en hun uitwerpselen, ontdekten onderzoekers. Hierdoor kun je tal van gevaarlijke ziekten oplopen.

Redactie

Kussens en de onfrisse lucht in slaapkamers zijn de ideale broeihaard voor bacteriën als MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus), clostridium difficile (ook gekend als C. difficile) en kunnen zelfs ziekten als de griep, windpokken en lepra veroorzaken. Hoewel sommige van deze bacteriën enkel in ziekenhuizen of tropische klimaten te vinden zijn, zullen anderen zich in je bed nestelen, waarschuwt professor Arthur Tucker. Hij bestudeerde de staat van honderden kussens in Britse ziekenhuizen.

Beestjes

Daaruit blijkt dat er op de buitenkant van kussens heel wat beestjes leven. In sommige gevallen kunnen de bacteriën door scheuren in de vulling terecht komen. Sommige exemplaren waren besmet met de E. coli, anderen bevatten beestjes die ademhalingswegen- en blaasontstekingen kunnen veroorzaken. Op veel ziekenhuiskussens zaten meer dan een miljoen stafylokokken per millimeter, deze kunnen ernstige infecties bij mensen met een zwak immuunsysteem veroorzaken.

Hoes

Maar het probleem blijft niet beperkt tot ziekenhuizen. Bacteriën voeden zich met dode huidcellen op je kussen, veel mensen wassen dit namelijk nooit. Wetenschapper Duncan Bain: 'Naast een petrischaal is een kussen de beste omgeving om bacteriën in te kweken. Het is als een natte spons die lichaamsvocht absorbeert en in tal van voedzame stoffen voorziet. Je lichaam houdt dit dan nog eens op de ideale temperatuur. Het is niet genoeg om een schone hoes aan te brengen om de hygiëne te garanderen. De hoes ruikt misschien fris en aangenaam, maar je pakt eigenlijk gewoon iets ergs smerig in. Experts raden aan je kussen maandelijks te wassen.'

Tips
Patiënten met een allergie kunnen het best een synthetisch kussen verkiezen boven een exemplaar met veren, bij voorkeur antiallergeen. Je doodt de beestjes op 60 graden of door dit 24 uur in de diepvriezer te leggen. Gebruik slechts een kleine hoeveelheid zeep en spoel twee keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden