Waarom het vredesproces in Soedan tot een nieuwe olieoorlog kan leiden

Een Soedanese soldaat houdt zijn kogels omhoog. Beeld ANP
Een Soedanese soldaat houdt zijn kogels omhoog.Beeld ANP

Toen Zuid-Soedan zich eind vorig jaar afsplitste van Soedan, durfde niemand te rekenen op een warme relatie tussen de twee nieuwe buren. Er woedde al decennia een burgeroorlog tussen Noord en Zuid, en de onafhankelijkheid maakte onderdeel uit van een moeizaam vredesproces - dat bovendien nog een hoop losse eindjes had.

Die losse eindjes dreigen nu tot oorlog te leiden. Want de grens tussen de twee landen loopt precies door een olierijke regio.

Na de afscheiding bleek driekwart van de oliebronnen in Zuid-Soedan te liggen, maar de pijpleiding en de raffinaderijen liggen weer in Soedan. Toen Khartoum belachelijk hoge bedragen eiste voor de doorvoer van de Zuid-Soedanese olie, besloot de regering in Juba prompt om aan een alternatieve leiding door Kenia te gaan werken. Deze zet werd omarmd door de Zuid-Soedanese bevolking, maar de gevolgen worden nu wel voelbaar, omdat het land financieel totaal afhankelijk is van deze olieproductie.

Patriottisch vuur
Beide partijen lijken er een zeker belang bij te hebben, om een patriottistisch vuur aan te wakkeren. De Zuid-Soedanese president Salva Kiir zou critici, die de gevolgen van de oliecrisis beginnen te voelen, dankzij deze formule van zich af kunnen houden. De Soedanese president, Omar al-Bashir, staat aan het hoofd staat van een gebroken land en zou kunnen hopen dat de bevolking weer achter hem komt te staan als er een gezamenlijke vijand is. Soedanese extremisten hebben zich sowieso nooit kunnen neerleggen bij de onafhankelijkheid en zouden bereid zijn om Zuid-Soedan (en zeker de olievelden) te bezetten.

De Soedanese president Omar el-Bashir Beeld ANP
De Soedanese president Omar el-BashirBeeld ANP

Toch was het Zuid-Soedan dat eerder deze maand het Soedanese oliegebied Heglig bezette - naar eigen zeggen in reactie op luchtaanvallen van Soedan. Heglig is extreem belangrijk voor Khartoum, en sinds de gevechten zijn uitgebroken, ligt de productie daar ook stil.

'Regerende insecten'
De oorlogsretoriek is sindsdien niet van de lucht. Zo heeft de Soedanese president Omar al-Bashir gezworen om Zuid-Soedan te bevrijden van 'de insecten' die het land nu regeren.

De Amerikaanse krant Christian Science Monitor heeft op een rijtje gezet waarom dit conflict, ver weg in 'Donker Afrika', ook voor de rest van de wereld iets is om met interesse te volgen. Zo heeft China veel geïnvesteerd aan beide kanten van de Soedanese grens en betrokken raken bij 'interne conflicten' is nieuw voor Peking. De gevolgen zouden bovendien enorm kunnen zijn voor de regio: denk aan een mogelijke vluchtelingenstroom (de afgelopen decennia zijn er al honderdduizenden Soedanezen op de vlucht geslagen) en het gevaar dat buurlanden in het conflict kunnen worden meegezogen. Maar bovenaan het lijstje staat de stijgende olieprijs. Elke nieuwe schok in de olieproducerende wereld kan deze nog verder opdrijven.

De Zuid-Soedanese president Salva Kiir. Beeld reuters
De Zuid-Soedanese president Salva Kiir.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden