Waarom het lerarensalaris maar niet wil stijgen

Lerarenprotest in Amsterdam. Leraren staken al maanden voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. Beeld Joris Van Gennip
Lerarenprotest in Amsterdam. Leraren staken al maanden voor een hoger salaris en een lagere werkdruk.Beeld Joris Van Gennip

Basisschoolleraren was een hoger salaris beloofd, maar nog altijd zitten er veel te veel in de laagste salarisschaal. Ministerie en schoolbestuurders wijzen naar elkaar.

Duizenden basisschoolleraren krijgen een veel te laag salaris. Nog altijd zit bijna driekwart van de leraren in de laagste loonschaal en dat was niet de afspraak tussen schoolbesturen en vakbonden. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van onderwijs woensdagavond naar de Tweede Kamer stuurde. Die reageert verontwaardigd en debatteert binnenkort opnieuw over het salaris van leraren.

Het is een terugkerend probleem. Tien jaar geleden maakte het ministerie van onderwijs met vakbonden en werkgevers de afspraak dat in 2014 veertig procent van de leraren in een hogere salarisschaal zou zitten. De gedachte daarachter was dat leraren die meer verantwoordelijkheden hebben dan de rest van het team, of een hogere opleiding, ook meer salaris krijgen. Daardoor zou een carrière in het onderwijs uitdagender, gevarieerder en aantrekkelijker moeten worden.

Schuld

Maar de afspraken worden maar niet nagekomen. Vorig jaar zat slechts iets meer dan een kwart van de leraren in de hogere schaal. De grote vraag: wiens schuld is dat?

Het meest simpele antwoord: dat is de schuld van de schoolbestuurders. Zij gaan immers over het salaris van hun personeel en besluiten wie in welke loonschaal thuishoort. Dit is het antwoord dat onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) impliciet geeft. 'De besturen die achterblijven dienen de ruimte die er is om leraren in een hogere schaal te benoemen te benutten', schrijft hij aan de Kamer. 'Gezien de discussie over het salaris van leraren basisonderwijs zou je mogen verwachten dat de afgesproken doelstellingen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.'

Maar zo simpel als de minister het voorstelt ligt het allemaal niet. Wij willen onze leraren met alle liefde beter betalen, reageren de schoolbesturen, maar dan moet het ministerie ons meer geld geven. Met het geld dat scholen krijgen van het ministerie, betalen ze niet alleen hun leraren. Daarvan moeten ze bijvoorbeeld ook gebouwen onderhouden, computers kopen en de gasrekening betalen. Het onderwijs komt simpelweg geld tekort, zegt de PO-raad, de organisatie van schoolbesturen. Scholen krijgen weliswaar extra geld maar moeten nog altijd miljoenen bijleggen, aldus de PO-raad. En dat geld is er niet.

Hete aardappel

Het ‘probleem lerarensalaris’ kan zo als een hete aardappel heen en weer worden geschoven tussen het ministerie en de schoolbesturen. Niemand lijkt verantwoordelijk. Dat kan door de manier waarop Nederland het onderwijs financiert. Het ministerie maakt geld over, de zogeheten lumpsum, en daarvan moeten scholen de boel draaiende houden. Het voordeel daarvan is dat scholen zelf keuzes kunnen maken, maar vaak is het budget niet toereikend. Bijkomend nadeel is dat ministerie en Tweede Kamer geen zicht hebben op wat precies waaraan wordt besteed.

En daar irriteert de Kamer zich steeds meer aan, net als de vakbonden. De grootste onderwijsvakbond AOb pleit voor een oormerk aan het geld dat bedoeld is voor salarissen, en de rest van de pot. PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul kreeg donderdagmiddag bijval van de hele Kamer voor haar wens om minister Slob aan de tand te voelen.

Zo blijven minister, Tweede Kamer en bestuurders de basisschoolleraren van het kastje naar de muur sturen. Die moeten het voorlopig doen met de 270 miljoen euro extra die ze met stakingen in de wacht sleepten. Daarmee kunnen de salarissen worden opgehoogd, maar zit nog altijd niet de beloofde 40 procent van de leerkrachten in de hogere schaal die aan hun beloofd was.

Lees ook:

Het kabinet bemoeit zich te veel met de arbeidsvoorwaarden van leraren, vindt Patrick Banis, van het Caop, kenniscentrum voor arbeidszaken.

En: Leraren hebben liever een sociaal vangnet dan een hoog salaris.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden