Waarom het boren van gaatjes vaak niet nodig is

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Tandartsen grijpen te snel naar de boor. Vaak is boren pas nodig als het tandglazuur onherstelbaar is beschadigd en dat kan soms wel een paar jaar duren. Die tijd kan beter worden benut voor preventie. Dat blijkt uit een zevenjarig onderzoek van de Universiteit van Sidney.

Tom Scheele

Tandbederf begint bij tandglazuur dat langzaam afbrokkelt. Als hier een gaatje in komt, wordt daarna pas het tandbeen aangetast. Dit proces kan wel twee tot vier jaar duren. Door in de tussentijd de tanden beter te verzorgen kan de nachtmerrie van de tandartsboor vaak worden voorkomen.

Maar daarvoor moet zowel bij de patiënt als bij de tandarts de knop om, zegt hoogleraar tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) Cor van Loveren. "Tandartsen die zien dat er een gaatje aankomt, grijpen vaak niet in. Pas als het glazuur echt stuk is, doet men iets. Maar dan is het al te laat en moet er worden geboord. Er moet al bij de allereerste constatering van tandbederf worden ingegrepen."

Voorlichting
Onderzoeksleider Wendell Evans van de universiteit van Sidney constateerde dat, mits je op tijd begint met de behandeling, er dertig tot vijftig procent minder kans is op een gaatje. Die behandeling is overigens niet ingewikkeld: de beschadigde tand moet worden ingesmeerd met een fluoride beschermlaagje, van hetzelfde soort dat al vaak bij kinderen wordt toegepast. En daarnaast moet er natuurlijk minder gesnoept en beter gepoetst worden.

Beter voorkomen dan genezen moet het motto van een tandarts zijn, vindt Van Loveren. Waarom kiezen tandartsen dan toch vooral voor behandelen? "Een tandarts wil niet de hele dag voorlichter zijn, hij heeft namelijk gestudeerd om te behandelen", legt Van Loveren uit. "Daarnaast is er het verwachtingspatroon van de patiënt. Die gaat niet naar de tandarts om alleen maar te horen dat hij beter moet poetsen en minder moet snoepen."

En dus grijpen tandartsen vaak te laat in. "Als je eerder constateert dat er tandbederf aankomt en patiënten verantwoordelijker met hun gebit omgaan kan een hoop leed worden bespaard en de boor misschien voortaan in de kast blijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden