Waarom heeft Donner liever pluriform dan multicultureel Nederland?

Piet Hein Donner op de fiets. Beeld ANP
Piet Hein Donner op de fiets.Beeld ANP

Minister Donner schaft per 'decreet' de multiculturele samenleving af, maar looft tegelijkertijd de pluriformiteit van Nederland. De Tweede Kamer worstelde gisteren zichtbaar met de 'twee gezichten' van de minister van integratie.

Cees van der Laan

In zijn integratienota, die vorige week bekend werd gemaakt, nam Donner afstand van het ooit - lang geleden - door vorige kabinetten omarmde 'relativisme van de multiculturele samenleving'.

Nederlandse waarden en normen
In de visie van Donner draait het weer om Nederlandse waarden en normen. Hij sprak van een koerswijziging, maar deze richting werd al bij het aantreden van Balkenende-I, in 2002, ingeslagen.

Concreet betekent de volgens Donner nieuwe koers dat het doelgroepenbeleid wordt afgeschaft en dat migranten zelf verantwoordelijk worden voor hun integratie. In de nota stond tegelijkertijd dat de integratie van vooral jonge allochtonen succesvol verloopt en dat ze in toenemende mate hogere opleidingen volgen.

Die ambivalentie keerde ook terug in het Kamerdebat. Want Donner verklaarde dat hij geen problemen heeft met een pluriforme samenleving, zolang die maar draait rond Nederlandse waarden en normen. Nederland heeft wat dit betreft een eeuwenoude traditie.

Klem tussen PVV en eigen opvatting
De Tweede Kamer had zichtbaar moeite met Donners onderscheid tussen een multiculturele dan wel een pluriforme samenleving. Was er wel verschil?

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam meende dat Donner klem zat tussen de PVV en zijn eigen opvattingen: "Hij zit in de knoop met wat hij vindt en wat hij moet zeggen met het oog op de gedoogpartner."

Overheidsbeleid gericht op integratie

Tofik Dibi noemde hem in dit verband de 'meest elastische minister ooit'. Van Dam betreurde het dat de minister wil stoppen met het doelgroepenbeleid gericht op Turken, Marokkanen, Surinamers en andere groepen migranten.

Donner zelf zag het anders. Het overheidsbeleid gericht op integratie heeft in de afgelopen decennia niet gewerkt, ofschoon ook zijn partij dit even lang gesteund en uitgedragen heeft. "Als je er achter komt dat iets niet werkt, dan moet je er mee stoppen", meende hij.

Maatschappelijke processen
Donner wees erop dat we meer vertrouwen moeten hebben in 'maatschappelijke processen'. "Toen ik op school zat, was er nog een veel grotere segregatie, namelijk tussen rooms-katholiek en protestant." Die is ook vanzelf verdwenen. "Met gerichte aandacht voor ieder gericht probleem, worden problemen gehandhaafd", aldus Donner.

Toch is ook Donner bereid over Nederlandse waarden - bijvoorbeeld godsdienstvrijheid - heen te stappen als dat nodig is om een 'uitwas' van pluriforme samenleving aan te pakken, zo kritiseerde CU-Kamerlid Ortega minister Donner. Want volgens haar is het plan om de boerka te verbieden in strijd met de vrijheid van godsdienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden