'Waarom heb je niet afgeremd?'

DODELIJK ONGEVAL | Elias A. hoorde drie jaar cel tegen zich eisen, omdat hij op Koningsdag in Breda de 3-jarige Nassim doodreed.

CARL MUREAU

Waarom racete Elias A. op 27 april van dit jaar met zijn Renault Megane door de Bredase wijk Wisselaar? Waarom reed hij met ruim 80 km per uur door, nadat hij de 3-jarige Nassim had aangereden? Waarom liet hij het ventje hulpeloos achter en meldde hij zich pas vijf uur later bij de politie?

De nabestaanden van Nassim, hun 'zonnetje in huis', hoopten gisteren in de rechtszaal antwoord te krijgen op de vele vragen die hen sinds Koningsdag kwellen. De veroorzaker van het dodelijk ongeval, hun 18-jarige stadgenoot Elias A. stond terecht. Maar de zwakbegaafde Bredanaar (zijn IQ is lager dan 70) had weinig te melden.

"Waarom heb je niet afgeremd?", vroeg Nassims moeder hem, via een verklaring die een medewerkster van Slachtofferhulp voorlas. "Je hebt hem tientallen meters meegesleurd. Je moet dat toch gemerkt hebben? Je hebt niet één leven verwoest, maar dat van ons hele gezin."

Elias A. reed die middag 'zo maar' wat rondjes door de wijk, verklaarde hij. Dat hij veel te hard reed, had hij eigenlijk niet eens in de gaten. Plotseling zag hij 'iets' van tussen geparkeerde auto's de Veurnestraat op komen.

A. hoorde een klap en schrok. Hij besefte meteen dat-ie een kind had aangereden. Maar in plaats van te stoppen, reed hij keihard door. "Ik kon niet meer nadenken", vertelde hij. "En ik durfde niet terug te gaan."

Zijn snelheid bedroeg, zo analyseerde het Nederlands Forensisch Instituut, minstens 80,7 km per uur waar slechts 30 is toegestaan. Dat bracht de officier van justitie tot een strafeis wegens dood door schuld. Dat A. na het ongeval gewoon was doorgereden en het slachtoffertjes hulpeloos had achtergelaten, werd hem extra zwaar aangerekend.

De officier zette de verdachte neer als een jonge drugsdealer, al eens veroordeeld wegens cocaïnebezit. Hij reed wel vaker roekeloos rond, zelfs toen hij nog geen rijbewijs had. Op deze Koningsdag zou A. onderweg zijn geweest om drugs te bezorgen bij een vaste klant. Dat spul heeft hij na het ongeval, zo blijkt uit videobeelden, ook nog rustig afgeleverd.

Daarna reed hij, met de auto van een vriend, naar een coffeeshop. Pas toen in Breda een ware klopjacht was ontketend, meldde hij zich bij de politie. De officier eiste drie jaar gevangenisstraf, waarvan één voorwaardelijk. Na het uitzitten van zijn celstraf moet A. zich, als het aan haar ligt, in een kliniek laten behandelen aan een ernstige gedragsstoornis. Ze eiste bovendien acht jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en het inleveren van zijn auto.

A.'s advocaat Gerwin van Doveren vond een taakstraf vanwege een verkeersfout toereikend. Hij hekelde het Openbaar Ministerie, dat zijn cliënt steeds in verband brengt met drugs. Zelf liet A. over zijn eventuele activiteiten als dealer niets los. Dat hij met een vriend nog was gaan blowen, gaf hij wel toe. "Dat deed ik om rustig te worden."

Wat hem die middag precies bewogen heeft, wist hij zelf niet. En dus werd de familie van Nassim weinig wijzer. Wel toonde A. berouw. Huilend zei hij 'heel erg veel spijt' te hebben. "Ik heb dit allemaal niet gewild." Uitspraak op 3 november.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden