Column

Waarom haat IS Frankrijk?

Politie voor de concertzaal Bataclan, in maart. Beeld Afp
Politie voor de concertzaal Bataclan, in maart.Beeld Afp

Niet Brussel (op 22 maart) maar Frankrijk had opnieuw het doelwit van aanslagen moeten zijn. Dit is wat terreurverdachte Mohamed Abrini tijdens een verhoor heeft verklapt.

Sylvain Ephimenco

Het nieuws zorgde afgelopen weekeinde in Frankrijk voor consternatie en onbehagen. 'Waarom altijd wij, waarom haten ze ons meer dan anderen?', is de vraag die velen zich stellen.

Er is in Frankrijk al eerder over verschillende mogelijke oorzaken gespeculeerd, zoals de strikte scheiding van kerk en staat, het boerkaverbod en het verbod op hoofddoekjes op school die het land 'het meest islamofoob in Europa' zouden maken. Maar dit lijkt niet afdoende en je zult goed naar de propaganda van Islamitische Staat (IS) moeten luisteren. In nummer twee van zijn Franstalige editie kopte IS-magazine Dar al-islam in februari vorig jaar 'Moge Allah Frankrijk vervloeken', met een foto van de Eiffeltoren op de cover.

Eerste kruistocht
De moslim, zegt het blad, moet terug in de tijd gaan om de 'vijandigheid' van Frankrijk jegens de islam te begrijpen. Het startpunt is de eerste kruistocht (1096-1099), gezien als Franse onderneming. Het waren voornamelijk Franken die 'opgehitst' door de Franse paus Urbanus II tot de verovering van Jeruzalem besloten: 'Deze eerste kruistocht is de vrucht van een corrupte monarchie geholpen door perverse en liegende geestelijken.'

Sylvain Ephimenco Beeld Jorgen Caris
Sylvain EphimencoBeeld Jorgen Caris

Dar al-islam had nog dieper in de geschiedenis kunnen graven en tot Karel Martel kunnen gaan. De hofmeier van het Frankische Rijk had een belangrijk aandeel in het keren van de mosliminvasie in Europa, door in 732 het Arabische leger in de Slag bij Poitiers te verslaan.

Door de geschiedenis heen lijkt Frankrijk zich tot de erfvijand van de islam te ontwikkelen en vice versa. Dar al-islam haalt nog de expeditie van Napoleon in Egypte aan (1798), maar wat te denken van de zogenaamde barbaarse rooftochten van moslimpiraten gedurende verschillende eeuwen? Met invallen soms tot diep in het Franse grondgebied werden in Europa ruim een miljoen christenen tot slaven gemaakt.

Algerije
Maar de werkelijke brandstof die de haatmotor van IS op gang krijgt, is de kolonisatie van moslimlanden door Frankrijk, en vooral die van Algerije (1830), die aan een derde van de bevolking het leven kostte. De wrede bevrijdingsoorlog in dat land (1954-1962) koste vervolgens ongeveer 350.000 moslimlevens.

Volgens verschillende deskundigen die vorige maand in het weekblad Le Point werden geciteerd, is een diepe wrok ten aanzien van dit koloniale verleden de reden voor vele jonge migranten uit de banlieues om zich bij IS aan te sluiten: "Voor hen die tot actie overgaan is jihadisme de verlenging van de bevrijdingsdynamiek."

En dit is het grootste probleem van Frankrijk dat vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw enorme aantallen Algerijnen op zijn grondgebied heeft toegelaten. Volgens diverse schattingen zijn er nu in Frankrijk tussen 3 en 4 miljoen mensen van Algerijnse origine. Uitgerekend mensen en hun nakomelingen die met het ontvangende land één van de meest gewelddadige dekolonisatieoorlogen uit de geschiedenis hebben uitgevochten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden