Waarom grijpt Punt pas na twaalf jaar in bij het Maagdenhuis?

"Waarom nu dit kort geding?" Rechter Brouwer stelde de vraag tegen het einde van de zaak direct aan hulpbisschop Jan Hendriks van het bisdom Haarlem-Amsterdam.

Tegenover de rechter zaten twee besturen van het Maagdenhuis, een van origine rooms-katholieke stichting die al 443 jaar bestaat en die nu met een vermogen van 40 miljoen euro goede werken doet door projecten te steunen. Bisschop Punt verving onlangs, ontevreden, het ene bestuur door het andere. De ruzie over de vraag of hij dat wel mag doen, liep zo hoog op dat die bij de rechtbank in Amsterdam kwam te liggen.

De verkeerde plek, zei advocaat Blanco Fernandez van het bisdom, want alleen de kerkelijke rechter kan bepalen welk bestuur rechtmatig is. Toch is het bisdom naar de burgerlijke rechter gestapt. Er is sprake van een strafbaar feit, zei Blanco. Het bestuur dat niet door het bisdom erkend wordt, staat wel ingeschreven in het handelsregister. En dat moet zo snel mogelijk rechtgezet worden.

Advocaat Fleming van dat niet-erkende bestuur zei dat hij de zaak te complex vindt voor een kort geding.

Achter de formele argumenten speelt de identiteit van stichting het Maagdenhuis. Onder de vele projecten die de stichting steunt, zit niets dat in naam katholiek is. De rechter uitte daarover zijn verbazing. Bestuurslid Van Meeuwen zei dat de stichting zich breed opstelt als het gaat om steun aan goede werken.

Te breed, vindt het bisdom. Dat bisschop Punt pas twaalf jaar na zijn aantreden ingrijpt en een nieuw bestuur benoemt, kon hulpbisschop Hendriks niet geheel uitleggen.

Uitspraak over drie weken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden