'Waarom geen halve dagen werken?'

Wat vind je goed aan Nederland, wat is het eerste waar je aan denkt?

"De veiligheid. Ik voel me hier veilig als ik op straat loop. Er zijn duidelijke bordjes, de wegen zijn goed aangegeven, er is verlichting, op kritieke plekken hangen bewakingscamera's. Ik gebruik graag beeldspraak. Voor mij is Nederland als een goed onderhouden huis waar de eigenaar netjes op past. Er gaat weleens iets kapot, maar dan wordt dat gerepareerd. Alles is hier zo goed georganiseerd, er heerst helemaal geen chaos."

Wat bevalt je minder goed?

"Er is te weinig verschil in inkomen tussen mensen die werken en mensen die een uitkering krijgen. Ik heb het dan over de lage beroepen, de beroepen waar veel vluchtelingen in terechtkomen. Die zeggen dan: waarom zou ik gaan werken, ik krijg toch al een uitkering? Zo stimuleer je deze mensen niet om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Zij moeten perspectief zien, het moet zinvol zijn om hard je best te doen, om Nederlands te leren, om onderwijs te volgen. Dat moet echt verbeteren."

Zijn er nog andere dingen die je opvallen?

"Wat mij opvalt is dat Nederlanders erg van pappen en nathouden houden. Jullie noemen dat polderen, of het poldermodel. Het is vaak zo onduidelijk wat nu precies de regel is, wat de norm is. Ik vind dat soms heel frustrerend. Kijk, in Frankrijk is de boerkini verboden: dat is tenminste duidelijk, denk ik dan. Men wil de boerkini niet op het strand, klaar uit. Ik zeg niet dat ik het ermee eens ben, maar het is een wel een statement. In Nederland maakt men zulke statements niet.

"Een ander voorbeeld: pro-Erdogan-Turken die andere Turken bedreigen. Daar moet hard tegen worden opgetreden, duidelijk gemaakt: dit is over de grens. Maar dat gebeurt niet echt. Allochtonen zijn het slachtoffer van deze onduidelijkheid. Want een grote groep allochtonen wil hier goed meedoen en misdraagt zich niet. Maar als die paar die zich wel misdragen niet hard worden aangepakt, dan krijgt de hele groep de schuld."

Wat kunnen wij van Syrië leren?

"Er is in Syrië meer tijd voor het sociale leven. Ik mis dat hier. Mensen werken zo ontzettend hard, van negen tot vijf, en dan zijn ze 's avonds doodop. Er is geen tijd meer voor het onderhouden van je contacten. Dat is een keuze en dit is ook een rijk land door al dat harde werken, dat is wel weer zo. Maar ik denk dat het wel wat minder zou kunnen, waarom geen halve dagen werken?"

Aram Hasan, 44, getrouwd, twee kinderen (19 en 15), woont in Bergschenhoek. Sinds 1999 in Nederland. Psychiater bij Centrum 40-45, oprichter Coteam voor begeleiding vluchtelingen met een trauma.

Mooiste plek in Nederland: het strand van Katwijk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden