Waarom geen gele bolletjestrui voor de echt snelste klimmer?

Wielrenner Thomas Voeckler, winnaar van 2012, in zijn gele trui.Beeld EPA

De Tour de France heeft naar de mening van emeritus-hoogleraar sportstatistiek Gerard Sierksma behoefte aan een echte bergtrui. Die wordt dan gedragen door de beste klimmer: de renner die de snelste tijd heeft gerealiseerd over alle bergen die het huidige bergklassement bepalen.

De directie van de Ronde van Italië kwam voor de start van die ronde met een bizar idee: een klassement voor de snelste dalers. Het idee werd meteen weggehoond. Snel dalen stimuleren? Veel te gevaarlijk. Vreemd is het echter dat een ander idee toen niet werd geopperd: een speciaal klassement voor de snelste klimmer.

Truien winnen

Natuurlijk, een klassement voor klimmers bestaat al in uw Tour, sinds 1933 zelfs, en de aanvoerder ervan mag zich sinds 1975 hullen in de bolletjestrui. Het is een begerenswaardig tricot, goed voor veel publiciteit bovendien. Voor dat bergklassement krijgen renners punten als ze als eerste(n) op een côte of een col aankomen. Het onderlinge tijdsverschil speelt daarbij geen rol, de daadwerkelijke klimtijd ook niet. Alleen de volgorde van de passage op een col telt.

Daarmee is meteen het nadeel van het huidige bergklassement aangestipt. De winnaar van de bolletjestrui is lang niet altijd de beste klimmer van die ronde. Neem Laurent Jalabert, die de trui in 2001 en 2002 won - hij begon ooit als sprinter. Of neem renner Richard Virenque die de trui zeven keer won - een record. Maar is Virenque daarmee de beste Tour de France-klimmer aller tijden? Nou nee.

Jalabert en Virenque wonnen hun truien vooral door vroeg en vaak mee te gaan in lange ontsnappingen in etappes met veel bergen. Zo sprokkelden ze hun punten bij elkaar op de toppen. Zo deden Anthony Charteau (winnaar in 2010) en Thomas Voeckler (2012) het ook. De bolletjestrui gaat vaak niet naar de beste klimmer, maar naar mannen van de lange vlucht.

Fluitje van een cent

Dat de Tourdirectie ooit voor die opzet van het bergklassement koos, is logisch. Het was nu eenmaal niet mogelijk om van alle renners op elke berg klimtijden op te nemen. Maar met de tegenwoordige techniek kan dat wel. Het is, met de huidige transponders, een fluitje van een cent.

Waarom die techniek dan niet gebruiken en de klimmer die echt het snelst is daarvoor belonen? Na elke etappe worden de tijden opgeteld en de snelste mag zich hullen in een speciale trui.

Zo'n klassement biedt nog een voordeel. Wielrenliefhebbers zijn geïnteresseerd in informatie tijdens de wedstrijd. Presentatie van statistieken tijdens sportwedstrijden maken het verloop van die wedstrijden inzichtelijker en spannender.

Klimklassement

Via internet en televisie kunnen de beelden en de statistieken op tv- en computerschermen worden geprojecteerd. Wat zou het mooi zijn als we tijdens bergetappes kunnen zien hoe snel er wordt geklommen. En wie de leiding heeft in het klimklassement. En hoe klein zijn voorsprong is. Zo krijgen we een spannende wedstrijd binnen de grote wedstrijd.

Kortom, we pleiten voor een trui met gele bolletjes voor de snelste klimmer (noem het een algemeen bergklassement). Die trui kan de huidige bolletjestrui vervangen. Die suggestie zou ik wel willen doen aan het adres van Christian Prudhomme, de directeur van de Société du Tour de France.

Maar wanneer hij erg aan die huidige trui hecht, kunnen ze ook naast elkaar bestaan: een 'gewone' bolletjestrui voor de puntenverzamelaars op de bergtoppen en een gele bolletjestrui voor de man die echt het snelste klimt. Prudhomme zou de wielerliefhebbers onder ons er een groot plezier mee doen.

Gerard Sierksma is emeritus-hoogleraar sportstatistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden