’Waarom geen dubbel collegegeld?’

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het jarige University College in Utrecht legt fors toe op de opleiding die hij internationaal toptalent biedt. Zijn Nederlandse studenten moeten dat gat gaan dichten.

Somajeh Ghaeminia

Uitblinken is de trend geworden in het hoger onderwijs. De Universiteit Utrecht speelde daar in 1998 op in, door een kleinschalige, brede internationale academische opleiding op te zetten: University College Utrecht (UCU).

Tien jaar later bezoeken delegaties uit politiek en het hoger onderwijs regelmatig de sfeervolle campus, want dit College is een van de vier instellingen met een opleiding dat zich van de keuringsorganisatie NVAO ’excellent’ mag noemen.

Alles draait hier om kwaliteit: studenten ondergaan een strenge selectie voor ze mogen beginnen. Ze wonen en studeren op de campus waar ze een intensieve, Engelstalige opleiding volgen op hoog niveau in verschillende richtingen: sociale, geestes- en exacte wetenschappen. De klassen zijn nooit groter dan 25 studenten. Een ruime meerderheid studeert in drie jaar af.

Het exclusieve imago van de UCU trekt vele Nederlandse en buitenlandse studenten. Jaarlijks krijgt de UCU zo’n 700 aanmeldingen. Slechts 225 studenten krijgen er een plek.

De Utrechtse universiteit krijgt concurrentie: ook in Leiden, Amsterdam, Maastricht en Tilburg komen vergelijkbare, kleinschalige universiteiten die zich richten op het hoogst haalbare.

Decaan Rob van der Vaart, die op de campus dean wordt genoemd, is daar blij mee. „Wij kunnen zoveel gemotiveerde studenten hier niet kwijt. Het is goed dat meer talentvolle mensen de kans krijgen zich te ontplooien. Dit onderwijs is niet alleen voor een select clubje studenten.”

Bijna 90 procent van de afgestudeerden doet een vervolgopleiding, vaak aan gerenommeerde buitenlandse universiteiten.

Lars Burema bijvoorbeeld, studeerde in 2005 af. Hij volgde daarna een master aan het prestigieuze King’s College in Londen en liep onder andere stage bij het Centrum voor Strategische Studies in Den Haag. „Ik ben ervan overtuigd dat het UCU-diploma mij heeft geholpen toegang te krijgen tot mijn masteropleiding en stageplekken”, schrijft hij vanuit Kosovo, waar hij nu werkt voor het European Centre of Minority Issues.

Maar uitblinken kost geld. Hoewel de studenten het normale collegegeld (ruim 1500 euro) betalen, plus een eigen bijdrage van 650 euro, moeten wel de kleine klassen, intensieve begeleiding en speciale uitwisselingen en projecten in het buitenland worden betaald, legt Van der Vaart uit.

Bovendien ondersteunt de universiteit buitenlandse studenten die niets extra’s krijgen om hier te studeren. „We willen ze graag hebben, maar ons budget is niet oneindig”, zegt de decaan.

Aangezien de politiek het geld ook niet heeft, overweegt hij de Nederlandse studenten extra collegegeld te vragen. „Waarom niet het collegegeld verdubbelen? Dan leen je bijvoorbeeld 4500 euro die je in twintig jaar mag terugbetalen. Is dat zo erg? Mensen doen dat onmiddellijk als ze een auto willen kopen. Waarom niet lenen voor je eigen ontwikkeling?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden