Goedemorgen

Waarom geen drijvend museum over de slavernij?

Het 'kenniscentrum voor slavernij' NiNsee in Amsterdam stond in het verleden onder financiële druk. Hier een demonstratie tegen bezuinigingen. Als het op land niet lukt, dan maar op het water? Beeld WFA DIRK HOL
Het 'kenniscentrum voor slavernij' NiNsee in Amsterdam stond in het verleden onder financiële druk. Hier een demonstratie tegen bezuinigingen. Als het op land niet lukt, dan maar op het water?Beeld WFA DIRK HOL

Vorig jaar stuitte Harry Veenendaal, inwoner van Gouda en oprichter van de Mandeville Academy, een school voor hoogbegaafden, op internet op het gruwelijke verhaal van slavenschip Leusden dat in 1783 voor de monding van de Marowijne in Suriname verging.

Het schip sloeg lek en om te voorkomen dat slaven vanuit het ruim op het dek zouden komen, werden de luiken dichtgetimmerd. Bemanningsleden wisten zich in veiligheid te brengen, de 664 slaven verdronken.

"Ik kende dat verhaal niet", zegt Veenendaal. "Dat is natuurlijk schandalig. We herdenken ons kapot in Nederland, maar dat weten we niet. Met de aandacht die we nu hebben voor het slavernijverleden dacht ik : zou het niet heel tof zijn als we een museum zouden maken in een replica van de Leusden?"

Er leven in verschillende steden plannen voor een slavernijmuseum. "Maar wat is toepasselijker dan een schip? De Leusden was 33 bij 6 meter. Dan moet je als bezoeker je gaan voorstellen dat je daar 664 mensen in propt. Ander voordeel is dat het vaart. Een jaar in Amsterdam en dan naar Haarlem."

Veenendaal liet studenten van de Hogeschool Rotterdam een haalbaarheidsonderzoek doen. "Conclusie: het is haalbaar. Binnen zes of zeven jaar zijn de kosten van 2 miljoen euro eruit. Als inrichting zou je kunnen kiezen voor stille objecten zoals kettingen, maar de studenten kwamen met het idee van een 5D-opstelling, een hologram zodat je de slaven ziet liggen en zij je aankijken."

Kettingen zouden als 'stille objecten' tentoongesteld kunnen worden. Beeld ANP
Kettingen zouden als 'stille objecten' tentoongesteld kunnen worden.Beeld ANP

Veenendaal wil het plan doorzetten en hoopt in september de eerste nagel in het drijvend museum te kunnen slaan. "Op één voorwaarde: de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap moeten met het plan instemmen, want het is hun geschiedenis."

Kent u deze held al die vocht tegen de slavernij?

Zijn rol in de slavernij blijft ook een volksheld als Johan de Witt achtervolgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden