Waarom een mager Australisch klimaatplan toch goed is voor het milieu

De Australische minister van Milieu Greg Hunt en premier Tony Abbott tijdens de presentatie van het nieuwe klimaatplan.Beeld epa

Australië lijkt zich in de wereldwijde klimaatles te ontpoppen tot een van de slechtste jongetjes van de klas. De conservatieve regering van premier Tony Abbott wil de Australische CO2-uitstoot in 2030 met iets meer dan een kwart verminderd zien, een van de laagste doelstellingen ter wereld. Veel te laag zelfs, vinden veel experts. Toch hoeven de plannen niet verkeerd uit te vallen.

In 2030 moet de uitstoot van centrales die draaien op fossiele brandstoffen met 26 tot 28 procent verminderen ten opzichte van het niveau van 2005, bleek uit de plannen die vandaag werden gepresenteerd. "Dit is een eerlijk compromis tussen economie en klimaat. Hoe hoger het doel, hoe meer het ons gaat kosten. We staan goed in het midden met vergelijkbare economieën.", aldus Abbott.

Kort na de aankondiging maakten experts en regeringsleiders van andere landen echter gehakt van de volgens hen 'zeer matige' Australische plannen. Veel experts vinden dat de belofte van Abbott niet eens half goed genoeg is voor een land dat zelf grootgebruiker is van fossiele brandstoffen en bovendien een van de grootste kolenexporteurs ter wereld is. Australië zou zelfs per hoofd van de bevolking de grootste vervuiler ter wereld worden, aldus klimaatorganisaties.

Bovendien zou Abbott zijn uitgegaan van 2005, het jaar waarbij de uitstoot van het land piekte. Hiermee zou hij aan politiek voor de bühne doen, want als wordt uitgegaan van een 'normaal' jaar als 1990, blijkt dat Australië in plaats van een kwart maar een vijfde van de uitstoot wil reduceren.

De grootste kritiek was echter dat Australië zich helemaal niet midden tussen vergelijkbare economieën opstelde. Het land stelt zelfs een lager doel dan andere ontwikkelde economieën. Landen in Europa hebben afgesproken om hun uitstoot in 2030 met gemiddeld 30 procent terug te dringen, terwijl in Amerika president Barack Obama vorige week een nieuw en strenger dan verwacht klimaatplan aankondigde dat moet leiden tot 32 procent uitstootvermindering. Alleen Japan heeft zich een lager doel gesteld.

Greg Hunt, links, en Tony Abbott.Beeld epa
De zon schijnt door de stoom van een op kolen draaiend bedrijf in Melbourne, hier op archiefbeeld.Beeld reuters

De minister van Buitenlandse Zaken van de Marshall-eilanden, Tony de Brum, oordeelde verbolgen op de aankondiging. "Dit is opnieuw een serieuze knal voor het imago van Australië. Als de rest van de wereld Australië volgt, gaat eerst het koraal van het Great Barrier Reef eraan, en dan onze eilandengroep."

Toch kwam de aankondiging niet helemaal verrassend. Het Australische standpunt over fossiele brandstof ligt al tijden open en bloot op tafel: de belasting op het gebruik van die brandstof daalt al enkele jaren en ook de doelstellingen voor het gebruik hernieuwbare energie (zonne- en windenergie) zijn meerdere malen naar beneden bijgesteld.

Lichtpunten
Toch zijn er een paar kleine lichtpuntjes te ontdekken in de plannen van Abbott. Zo is het nieuw gestelde doel al veel hoger dan een eerder plan, waarbij de uitstoot 'slechts' met 5 procent moest worden verminderd in 2030. Het nieuwe plan is dus wel degelijk een stap in de goede richting, die voor Australië al heel moedig is, betoogde de Australische Financial Review.

Belangrijker is nog het feit dat Australië zich committeert aan een breed gedragen idee voor klimaatverandering. In december in Parijs moeten de 194 landen ter wereld een akkoord sluiten dat eindelijk Kyoto uit 1997 uit de boeken laat gaan. Het feit dat Australië, net als Amerika, China en de EU, zich nu openlijk uitspreekt voor een nieuw (en in veel gevallen verregaand) klimaatplan, maakt de kans op een akkoord een stukje groter. Al zal nog lang moeten worden onderhandeld om de opwarming onder de 2 graden te houden, de lijn waarboven gevaarlijke consequenties voor de aarde volgen.

Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden