Waarom duurt het proces in Suriname zo lang?

VAN ONZE CORRESPONDENT

In de nacht van 7 op 8 december 1982 laat het militair regime in Suriname - onder leiding van Desi Bouterse - vijftien prominente critici arresteren. Het zijn wetenschappers, ondernemers, journalisten, advocaten. Enkele uren later worden ze standrechtelijk geëxecuteerd in Fort Zeelandia, het militaire hoofdkwartier. Volgens verschillende getuigen was Bouterse daar persoonlijk bij, zelf zegt hij die nacht te hebben doorgebracht bij zijn buitenvrouw. Wel neemt hij de politieke verantwoordelijkheid. De slachtoffers waren namelijk bezig met een tegencoup en kregen daarbij de steun van buitenlandse inlichtingendiensten, beweert Bouterse tot vandaag.

Hoe zat het precies met het proces?

Aangezien Bouterse ook tot lang na de terugkeer van de democratie in 1987 achter de schermen aan de touwtjes blijft trekken, duurt het decennia voor het strafproces eindelijk kan starten. Pas in november 2000, een maand voor de verjaring, begint het gerechtelijk vooronderzoek. In december 2004 krijgen de 25 verdachten te horen dat ze worden vervolgd. Op 30 november 2007 begint de krijgsraad aan het decembermoordenproces, met Desi Bouterse als hoofdverdachte. Het proces verloopt traag: de verdediging probeert rechters te wraken, getuigen lijden massaal aan geheugenverlies. Het proces duurt zo lang dat verschillende getuigen, verdachten én een rechter intussen zijn overleden.

Wat is de amnestiewet?

Het decembermoordenproces stevende in maart 2012 af op een cruciale fase. Alle getuigen waren verhoord, de auditeur-militair was zover om met een strafeis te komen.

Alleen was de hoofdverdachte twee jaar daarvoor, in 2010, democratisch gekozen tot president van de republiek. Het parlement, waar hij tot vandaag de meerderheid heeft, nam in allerijl een amnestiewet aan, zodat het nooit tot een strafeis kwam. Het proces werd geschorst, vier jaar lang. Tot de krijgsraad op 9 juni oordeelde dat de amnestiewet ongrondwettelijk is en er op 30 juni alsnog een strafeis moet volgen.

Hoe sterk is de oppositie nog?

Al heeft de populariteit van Bouterse flink te lijden onder de economische crisis, hij heeft nog steeds een heel grote, fanatieke aanhang. Bij de parlementsverkiezingen in 2015 kreeg zijn partij de absolute meerderheid in De Nationale Assemblée, een unicum. De president kan vooralsnog rustig blijven regeren en alle wetten die hij wil aannemen, goedgekeurd krijgen. De oppositie staat zwak: versplinterd, ze mist een duidelijke leider en kan geen vuist maken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden