Waarom dragen hare krisjna’s oranje?

Het roestbruine shirt van Das Adhikary is gemaakt door een Indiase kleermaker. (FOTO MAARTJE GEELS ) Beeld
Het roestbruine shirt van Das Adhikary is gemaakt door een Indiase kleermaker. (FOTO MAARTJE GEELS )

Welke betekenis heeft religieuze kleding in verschillende godsdiensten? In een korte serie vertellen gelovigen wat zij dragen en waarom. „Een getrouwde hare krisjna draagt wit, een vrijgezel oranje.”

Glimlachende hare krisjna’s prevelen hun mantra in de straten van Amsterdam: „Hare Krisjna Hare Krisjna Krisjna Krisjna Hare Hare Hare Rama Hare Rama Rama Rama Hare Hare.” Hun oranje kleding maakt de mannelijke volgelingen direct herkenbaar als de aanbidders van de ’al-aantrekkelijke’ hindoegod Krisjna.

„Oranje is de kleur van de wereldverzaking en verlichting. Het is de kleur die aangeeft dat je de Veda’s, de hindoeïstische heilige geschriften, bestudeert”, legt Dhananjaya das Adhikary (61) uit. De Schotse president van de Hare Krisjnatempel in Amsterdam is zelf gekleed in een wit gewaad: „Niet alle aanhangers hebben saffraankleurige kleding aan”, vertelt hij. „Als man draag je deze witte dhoti als je getrouwd bent of als je nog niet volledig ingewijd bent als Krisjnavereerder.”

Oranje hare krisjna’s zijn vrijgezel en celibatair, want voor hare krisjna’s is seks alleen toegestaan binnen het huwelijk en uitsluitend met het doel zich voort te planten.

Vrouwelijke hare krisjna’s dragen een sari. Deze vijf meter lange lap stof wikkelen ze rond hun lichaam en over hun hoofd. In tegenstelling tot de mannen hebben de vrouwen de vrijheid alle kleuren van de regenboog te dragen.

Over zijn witte gewaad draagt Das Adhikary een roestbruin katoenen shirt. „Deze kurta mag in principe alle kleuren hebben”, zegt hij. Veel van de kurta’s en dhoti’s van de tempelpresident zijn afkomstig van kleermaker Sixfingers in India.

„Mijn kleding is van handgeweven katoen, omdat het koel is en langer meegaat dan machinaal geweven kleding”, zegt Das Adhikary. Mocht hij het toch te warm krijgen dan kan hij met de sjaal (chaddar) die om zijn schouders hangt het zweet van zijn voorhoofd vegen. Daarmee zou hij wel het risico lopen de tilak weg te halen. Iedere ochtend tekenen hare krisjna’s met heilige klei uit India dit symbool op hun voorhoofd. Elke avond wassen ze het er weer af. „Shiva-aanhangers hebben bijvoorbeeld drie horizontale strepen op hun voorhoofd. Zo zijn de verschillende stromingen van elkaar te onderscheiden”, zegt Das Adhikary.

Dat hij aan zijn kleding herkenbaar is als hare krisjnavereerder ervaart hij als prettig. „Het is alsof we een soort uniform aanhebben. Mensen weten meteen wie we zijn.” Das Adhikary heeft de ervaring dat mensen het leuk vinden om hen te zien. „Ze zwaaien vaak vriendelijk naar ons. Bovendien is het duidelijk bij wie ze terecht kunnen als ze meer willen weten over onze beweging.”

Veel nieuwsgierigen vragen zich af wat voor tasje de hare krisjna’s altijd bij zich dragen. „In het tasje zit een gebedssnoer met kralen van de heilige tulasi plant”, zegt Das Adhikary. „De ketting die iedere hare krisjna om zijn hals draagt is gemaakt van dezelfde kralen.” Dat gebedssnoer (japa mala) heeft 108 kralen. „Op elke kraal zeggen we de mantra en zo gaan we de ketting zestien keer rond.”

Iedere ochtend staat Das Adhikary om twee uur op, zodat hij twee uur later klaar is met het gebedssnoer en aan de dag kan beginnen. „We proberen 24 uur per dag aan God te denken door middel van de mantra. Dat geeft vrede in je hoofd. We hebben een gezegde: ’Als je de mantra reciteert, dan danst Krisjna op je tong’.”

Alle rituelen zijn erop gericht uiteindelijk bij Krisjna te komen in het hiernamaals. Om dat mogelijk te maken, hebben de hare krisjna’s een staartje (sikha) op hun achterhoofd: als ze sterven, kan Krisjna ze daaraan naar zich toe trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden