Waarom Dijkema dood moest? Bruins had geen idee

Siert Bruins wist van niks. Hij wist niet dat Aldert Klaas Dijkema een verzetsman was. Hij wist niet dat er opdracht was gekomen om Dijkema - in een septembernacht in 1944 - uit zijn cel te halen en dood te schieten. Toen hij bevel kreeg om naast Dijkema op de achterbank van de auto van de Delfzijlse Sicherheitsdienst te zitten, wist hij niet waar zijn SD-collega August Neuhäuser die auto naartoe zou rijden. En toen Neuhäuser buiten Appingedam in het donker stilhield en Dijkema liet uitstappen, had hij nog steeds niets in de gaten.

"Waarom schiet je hem nou dood?" vroeg hij aan Neuhäuser toen die even later drie keer op de 36-jarige Dijkema schoot.

Omdat hij van niets wist, kan de inmiddels 92-jarige Bruins die oude moord niet in de schoenen worden geschoven, betoogde Bruins' advocaat gisteren in de rechtbank van Hagen, waar het proces wordt gehouden. Vrijspraak dus, meende hij. Er is een levenslange celstraf tegen Bruins geëist. Morgen doet de rechtbank uitspraak.

Bruins werd in 1949 al in Nederland bij verstek ter dood veroordeeld, voor onder meer de moord op Dijkema. Die straf werd later omgezet in levenslang. Bruins was toen allang naar Duitsland gevlucht, waar hij nog steeds woont.

Doordat het zolang heeft geduurd voordat de Duitse justitie besloot om Bruins voor de moord op Dijkema te vervolgen, zijn de rechten van Bruins ernstig geschonden, zei zijn advocaat gisteren. "Alle getuigen zijn dood, die kunnen we niet meer bevragen."

Bovendien, zegt de advocaat onder verwijzing naar het Nederlandse vonnis uit 1949, kan iemand niet twee keer voor hetzelfde feit worden veroordeeld. (trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden